Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelset en räddning för länet

/

Tidigare i år ställde Norrlandsförbundet och Svenskt näringsliv frågan vem som ska göra jobbet när norra Sverige riskerar att tappa 100 000 personer i arbetsför ålder.

Annons

Mot den bakgrunden bjuder Svenskt näringsliv och Jämtlands läns landsting i november in till konferens om hur länet kan göras attraktivt för företag och arbetskraft.

Det är ett lovvärt initiativ. Norrlands inland är i behov av investeringar som kan skapa framtidstro, tillväxt och nya arbetstillfällen. Vi behöver vända utvecklingen och få människor att flytta hit istället för härifrån.

Därför är det allvarligt att det planerade fängelset i Östersund nu ser ut att inte bli av. Länet får därmed inte de ersättningsjobb som utlovades i samband med försvarsnedläggningen. Dessutom försvinner häktet. Det är ett stort svek av den borgerliga regeringen.

Det är ett märkligt agerande, med tanke på att behovet är stort av nya fängelseplatser. Kriminalvården har också redan lagt ut 154 miljoner på projekteringskostnader.

Själva byggandet av fängelset skulle ge 200 jobb i byggbranschen per år i 25 månader. Dessutom skapas jobb inom taxi, flyg, hotell med mera till följd av besök och möten i samband med bygget. Dessa jobb är välbehövliga i den lågkonjunktur där vi just nu befinner oss.

Eftersom jag har en bakgrund som byggnadsarbetare vet jag att ett sådant bygge öppnar möjligheter även för andra företag och projekt. Med tiden blir det även behov av återkommande reparationer och ombyggnader i en sådan stor specialbyggnad. När fängelset står klart räknar Kriminalvården med 220 fast anställda.

Fängelset skulle föra med sig inflyttning till länet. Flera företag är dessutom intresserade av tomterna runt fängelset. Det handlar totalt om planerade projekt i storleksordningen 100 miljoner kronor, något som ger ett stort antal jobb i samband med byggen. Dessutom handlar det om företagsetableringar som är positiva även på längre sikt.

Men i stället för dessa positiva effekter, försvinner även häktet från Östersund och därmed 18 jobb. Många arbetstillfällen går förlorade om fängelsebygget inte blir av och inflyttningen till länet uteblir.

Regeringen måste tänka om och ta hänsyn till inlandets utveckling och framtid. Från Socialdemokraterna är beskedet tydligt vi står fast vid det löfte som tidigare getts om att fängelset ska byggas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons