Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket är de ungas fiende

Annons

I dagsläget finns det ingen anledning för unga och studerande att ansluta sig till ett fackförbund. Facket är snarare unga och studerandes fiende. Facket står som den största bromsklossen mot ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Därför är det inte konstigt att anslutningsgraden rasar. Vill facken överleva måste de ändra inställning till nutidens arbetsmarknad.

Världsekonomin hackar och en konsekvens av världsläget är stigande arbetslöshet, speciellt bland unga och nya arbetande. Ungdomsarbetslösheten är nära tjugofem procent, betydligt högre än jämförbara länder.

”Sist in – först ut”, den mest ungdomsfientliga paragrafen i hela svenska lagstiftningen. Det fackförbund som vill vara attraktiv för de som kommer till arbetsmarknaden måste motsätta sig orättvisan att den nyligast anställde måste lämna först.

Facket tog många viktiga strider förra århundradet som har betytt oerhört mycket för många människor. Dock verkar facket ha stannat i ett tänkande där industrisamhällets strukturer fortfarande råder.

Arbetslivet är inte längre ”En livstid – Ett arbete”. Snarare är det behov av speciella kompetenser vid speciella tillfällen som är framtiden. Om samhället ska fungera när arbetsmarknaden blir betydligt rörligare måste lagar och regler förändras för att passa nutiden.  Sverige ska bli en kunskapsnation sägs det. Vad är poängen med att skaffa ny kunskap när företagens nya kunskap är den första som måste lämna när någon måste gå?

Äldre arbetande skulle kunna invända mot att de cementerade positionerna på arbetsmarknaden moderniserades och luckrades upp. Dock gör ”Sist in – först ut” att de som har varit länge på ett jobb men vantrivs stannar kvar och mår dåligt eftersom illamåendet överväger risken att vara den som är ny, sist in på ett annat jobb och därmed den som först åker ut. En flexiblare arbetsmarknad ger större möjligheter till alla.

Ingen kan leva på gamla meriter, inte heller fackförbunden. Vill facken vara en relevant part i framtiden måste de moderniseras och inse att arbetsmarknaden har förändrats. Om de vill vinna framtida medlemmar måste de upphöra att vara framtidens fiender.

Jonas Grafström

1:a vice riksordförande Moderata Studenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons