Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-valet viktigt för dig

Har Europavalet 7 juni betydelse för Jämtland? Ja, två områden blir allt viktigare för EU-samarbetet: Miljö- och klimatfrågorna samt det polisiära samarbetet.

Annons

Det är genom att få med fler länder som något på allvar kan göras åt klimathoten.

I fråga om utsläpp av växthusgaser står Sverige för en mycket liten del av världens samlade påverkan. Just därför är det vettigt att svenska klimatinvesteringar ska kunna göras i andra länder och på andra kontinenter för att därmed kunna hjälpa till att pressa tillbaka de cirka 99,8 procent av påfrestningarna som sker utanför vårt land.

Här finns en tydlig skillnad gentemot s, v och mp. Den blir ännu skarpare i synen på möjligheten att i framtiden fasa ut gammal kärnkraft mot nybyggd. Där säger de ledande socialdemokraterna nej. Ett ställningstagande som nog har mer att göra med vänster- och miljöpartiets vilja än vad en del fackligt aktiva anser.

Tvärtom är ny energiproduktion och möjlig elexport både i miljöns som Europasäkerhetens intresse då de tre baltiska republikerna inte behöver göras helt beroende av leveranser från Ryssland.

De kriminella nätverken saknar respekt för landsgränser. Narkotika, illegala vapen och människor som köps och säljs förs mellan staterna.

Så är det även med svarta pengar som ”tvättas” och plötsligt dyker upp på något nytt bankkonto.

Här kan mycket mer göras länderna emellan. Det handlar inte om att bygga upp nya överstatliga organ utan om att använda de befintliga smartare och effektivare. En sådan åtgärd är att ge poliser rätten att tillsammans med kolleger kunna arbeta i andra länder. Här finns en skillnad mellan M och partierna till vänster.

Det är detta europeiskt samarbete borde handla om! Och utifrån moderat perspektiv finns det anledning att vara extra tydlig inom ett annat område.

När drogliberala vindar ibland blåser fram, som för ett tag sedan i Danmark, så skall svenska politiker utan att darra stå upp för vårt lands hållning om nolltolerans mot narkotikan. Sådana röster behöver höras tydligt, i Sveriges riksdag och europaparlamentet!

Just genom att slå vakt om friheternas EU krävs också tydlighet ifråga om det som inte skall spridas. Hit hör miljöförstöringar och knark!

‑Hans Wallmark, m

Riksdagsledamot, kandidat i Europavalet

Saila Quicklund, m

Förbundsordförande moderaterna i Jämtland, kandidat i Europavalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons