Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU hotar svensk-norsk gränshandel

I mars 2007 skrev Norges finansminister Kristin Halvorsen till sin svenske kollega Anders Borg och bad om hjälp för att hindra nya gränshinder reses på den skandinaviska halvön.

Annons

Från den 1 juli 2009 inför nämligen EU krav på att alla varor som förs in och ut över Unionens yttre gräns måste förhandsanmälas.

Borg, som delade Halvorsens farhågor om att de nya reglerna skulle försvåra gränshandeln, skrev omgående till EU:s skatte- och tullkommissionär Laszlo Kovacs och vädjade om förståelse för att handeln mellan Sverige och Norge inte får försvåras. Någon lösning har emellertid ännu inte nåtts, trots att mindre än ett halvår återstår tills de nya bestämmelserna ska träda i kraft.

Förhandlingar pågår dock i Bryssel om att Norge ska tillåtas att ingå i EU:s ”säkerhetszon”, vilket innebär att ingen föranmälan skulle behövas.

EU motiverar kraven på föranmälan av alla varor med kampen mot terrorismen och hälsoskäl. Konkret innebär de nya reglerna att all export och all import mellan ett EU-land och ett icke-EU-land ska föranmälas elektroniskt före gränspassagen.

Det vore absurt om Bryssel skulle tvinga Sverige att införa nya handelshinder mot Norge samtidigt som Unionen i andra sammanhang argumenterar för frihandel och samtidigt som arbete pågår för att undanröja de kvarvarande gränshindren. De båda länderna på Skandinaviska halvön klarar sina handelsförbindelser utan centralstyrning från EU-byråkratin.

Norge är Sveriges näst största exportmarknad efter Tyskland. Under 2007 sålde svenska företag varor värda 111 miljarder kronor till grannarna i väster. För gränskommuner som Strömstad, Eda, Härjedalen och Åre är ”norskhandeln” av särskilt stor betydelse.

Jämtländska Krokom och Strömsund har inlett ett högintressant samarbetsprojekt med Lierne och Röyrvik i Nord-Tröndelag i syfte att undanröja kvarstående gränshinder i denna gemensamma bygd.

Dessa ansträngningar får inte spolieras av ett nytt hinder för handeln utan att det finns minsta grund för detta. Den svensk-norska gränsen hör till de fredligaste i världen. Att med hänvisning till diffusa terrorhot införa nya handelshinder som innebär ökad byråkrati och ökade kostnader för företagen vore fullständigt oacceptabelt. Nog vore det heltokigt om varor från Bulgarien fritt skulle få sändas till Sverige, medan varor från vårt västra grannland måste föranmälas…

Jag hoppas att vi kan utgå ifrån att förnuftet segrar och inga nya handelshinder senare i år byggs längs gränsen mellan Sverige och Norge. Men så länge ingen lösning har nåtts är det viktigt att agera för att få stopp på krångelförslagen från EU-byråkratin.

Håkan Larsson, c, Rödön

Kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons