Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU är bra för norra Sverige

/

Annons

Strax är det val till EU-parlamentet. Vänsterpartister och kommunister i allmänhet, representanter för miljöpartiet och det havererade Rättvis Demokrati samt EU-negativa socialdemokrater försöker att sprida en bild av att EU är ett elände för Norra Sverige.

Sanningen är en annan. Norra Sverige har betydande fördelar av att vårt land samarbetar med länder runt om i Europa inom ramen för EU.

Ett exempel är EU-beslut för några år sedan om kraftigt minskade svavelutsläpp. Beslutet innebär att försurningen i marker och vattendrag i Sverige minskar. Särskilt viktigt är beslutet för västra Härjedalen och västra Jämtland där naturen är synnerligen känslig för försurning.

Det sura nedfallet i Sverige och över vårt län kommer i huvudsak från utlandet. Genom EU-beslutet skärptes kravet ordentligt på kol- och oljeeldning i till exempel Storbritannien.

EU gör insatser för att minska riskerna med atomavfallet på Kolahalvön i Ryssland. Detta gäller atomavfall från gamla sovjetiska ubåtar, radioaktivt avfall från ryska kärnkraftverk, som helt saknar någon form av säker förvaring, samt upplag av atomstridsrobotar efter nedmontering enligt SALT2-avtalet.

EU-insatsen är dessutom kopplad till att Ryssland skall göra mera för att städa upp på världens största ”atomsophög” på Kolahalvön. Området ligger inte långt från norra Sverige. Vid en olycka på den ryska sidan kan konsekvenserna för norra Norge, Finland och Sverige bli betydande.

EU:s inre marknad är Sveriges absolut största exportområde. Välståndet i vårt land bygger på att vi kan upprätthålla en hög export. Inte minst är industrin i norra Sverige inriktad på export.

Sveriges ”mesta” exportstad är Örnsköldsvik i vårt grannlän. För industrin i norra Sverige är det av stor betydelse att Sverige är med i EU och påverkar besluten som påverkar vår viktigaste exportmarknad.

Regionstödet inom EU utgår i princip endast till ”fattiga” EU-områden. I dag ligger tyngdpunkten på fattiga områden i EU-länder som tidigare var kommunistiska diktaturer.

Norra Sverige och Finland uppfyller inte fattigdomskriteriet för att få del av stödet. EU lämnar dock ett betydande regionstöd till området från Nordkalotten till Hälsingland och Torsby kommun i norra Värmland. Den del av den svenska medlemsavgiften till EU som vi i norr betalar får vi tillbaks med råge genom stödet till glesbygdslänen.

Norra Sverige och norra Finland är unikt inom EU, ett extremt glesbygdsområde sett ur EU-perspektivet. Detta har gett norra Sverige en möjlighet att få undantag från EU-bestämmelser som inte fungerar i glesbygd.

EU har också genom ekonomiskt stöd till minoritetsfolk bidragit till betydande ekonomiska bidrag till en levande samekultur i vårt land.

EU:s inflytande får dock inte bli för omfattande. Vi moderater anser att beslut i jaktfrågor, insjöfiske, rovdjursfrågor, om gruvdrift och mineralbrytning samt bygg- och bostadsplanering helt skall skötas av medlemsstaterna själva.

Många exempel finns på att EU-samarbetet är bra för norra Sverige. Det är viktigt att vi är med och formar samarbetet så att vi kan uppnå ännu flera positiva resultat för Sverige och för vår egen region.

Saila Quicklund, m, Frösön

Kandidat till EU-parlamentet  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons