Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rött Europa klarar krisen

Annons

Det är viktigt att vi får en majoritet i Europaparlamentet som vågar göra något. Vi kan och ska bekämpa krisen gemensamt i Europa.

När den moderate finansministern kom tillbaka från toppmötet säger han; ”Det blev lite mer än vi hade tänkt”. Sveriges högerregering vill inte bekämpa krisen. De är rädda att ”störa” marknadens aktörer och gör därför så lite som möjligt.

Vi säger att det är med investeringar vi ska klara jobbkrisen. Vi vill att EU ökar sina satsningar på regionala investeringsprogram.

Det handlar om klimat- och infrastruktursatsningar, men också investeringar i kompetens och utbildning.

Med EU:s fonder som förstärker en egen svensk politik kan krisen bekämpas effektivt. Tyvärr vill inte högerregeringen i Sverige göra det som behövs för att bekämpa krisen.

Svenska folket måste göras sig av med den moderata högerregeringen i Sverige – det kan vi göra 2010.

Vi måste också få en röd majoritet i Europaparlamentet – det kan vi göra i valet till Europaparlamentet som startar den 20 maj.

Vi måste få en röd majoritet i Europa för jobbens och arbetsrättens skull.

Ni kommer att får höra flera partier säga att just deras parti värnar arbetsrätten och kollektivavtalen. Vi har redan hört representanter för moderaterna, sverigedemokraterna och junilistan säga samma sak.  ”Vi värnar kollektivavtalen – och det ska inte EU lägga sig i – det hanterar vi själva i Sverige.”

Vi säger – Gå inte på den bluffen! Det behövs en vänstermajoritet i Europaparlamentet för att värna de fackliga fri- och rättigheterna. Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen i hela Europa är överens om detta.

Vi behöver ett nytt EU-direktiv som EU-domstolen måste följa och som respekterar varje lands regler på arbetsmarknaden. Det är facken i varje land som ska bestämma vad de vill förhandla om.

Socialistgruppen har ställt ultimatum; Vi godkänner inte den nya EU-kommissionen om de inte lägger fram ett nytt direktiv som garanterar respekten för arbetsrätten i varje land.

Valet till Europaparlamentet handlar om grundläggande fackliga rättigheter och solidaritet.

Det är ett viktigt val – låt oss göra vårt för att vi ska få ett rött Europa.

Jens Nilsson, s

Kandidat till Europaparlamentet

Karin Näsmark

Ordförande i LO-distriktet i Mellersta Norrland

Stefan Hultman

Ordförande IF Metall avdelning 6 Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons