Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett energislukande monument

/

Annons

Östersund har vinter. Två månader med minusgrader hela tiden. Liknande förhållanden har det varit i stora delar av landet. Med andra ord en riktig vinter. Även om kylan kan vara bister vissa dagar så lever verkligen Östersund upp till reklamepitetet ”Vinterstaden”, som kommunen satsar pengar på att marknadsföra.

Vi har en fantastisk anläggning i Badhusparken och på Storsjöns is i form av Vinterparken och Medvinden. Ett mycket uppskattat inslag för både bofasta och turister. Det nya Storsjöbadet lockar åter igen många besökare efter en välbehövlig (om än dyr) renovering.

Människor frågar mig och andra över det snöfria Stortorget i Vinterstaden Östersund.

Kalla dagar ”ångar” det om torget och folk tycker det ser märkligt ut med barmark på ett torg i en stad som kallar sig Vinterstaden. Det finns saker om Stortorget som behöver svar från de styrande partierna MP, V och S i Östersund:

Varför väljer man i en stad i Norrland en stenbeläggning vid renoveringen av Stortorget som är så ömtålig att den ej kan sandas och snöröjas på vanligt sätt? Man väljer att värma upp de gula stenarna runt torget (på grund av att de ej tål att sandas med mera) men man väljer bort värme i de fasta sittbänkar som finns på torget.

Kall stjärt men varmt under skorna när det borde vara tvärtom!

Värmen påstås vara så kallad returvärme. Som om det skulle vara en fördel och gratis att ”krama ur” denna värme? Detta förhållande gäller ju bara sen vår och tidig höst då man vill producera mera el och då behöver ”kyla” returen på fjärrvärmen. Men då är det ju knappast nån snö som behöver värmas bort på torget?

I praktiken har uppvärmningen av Stortorget nu i stället inneburit att riktigt kalla dagar har fjärrvärmen behövt elda med olja för att kunna leverera tillräckligt med värme. Knappast så bra för miljön.

Moderaterna och Alliansen var emot ”torgvärmen”. Vi ville renovera Stortorget och skapa glasade vinterbonade paviljonger där man kunde bedriva efterfrågad verksamhet i form av exempelvis restaurang, café och turistinformation. Paviljonerna skulle finansieras genom hyror.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet röstade för att torget skulle värmas upp! Knappast så klimatsmart!

Samtidigt blir det bara ”parasoll-serveringar” under några sommarmånader. Inget som lockar människor att besöka det nya fina Stortorget övrig tid under året. Stortorget behövde en uppfräschning och möjligheter att skapa aktivitet året runt. Det var vad vi ville med vårt förslag.

Vad ville S, V och MP uppnå med nya vackra stenar och betongmurar? Man har ej lyckats med att skapa ett livaktigt torg! Man har skapat ett uppvärmt energislösande monument!

Pär Jönsson

Moderat gruppledare

Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons