Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En provokation mot djur- och naturvänner

Vintern 2005/06 krävde jägarorganisationerna, LRF med flera vargmotståndare, understödda av högljudda och militanta protestaktioner i Dalarna, en ny rovdjurspolitik (läs vargjakt).

Annons

 Inför hotet av uteblivna jägarröster i valet 2006 lovade alliansregeringen tillmötesgå kravet. Detta löfte har nu infriats i och med regeringens rovdjursproposition och efterföljande beslut i riksdagen med förödande konsekvenser för vargen skulle det visa sig. De grundläggande felen i den Nya rovdjurspolitiken är enligt min mening maximeringen av vargstammen till 210 individer och omöjliggörandet för vargar att etablera revir i renskötselområdet, som upptar 40 procent av Sveriges yta! Licensjakten blev en ofrånkomlig konsekvens.

Av 12 000 intresserade jägare deltog, enligt jägarnas egna siffror, 4 500 i jakten, dvs 167 jägare per varg! Man kan nog utgå från att det inte bara var de mest sansade, kunniga och ansvarsfulla jägarna som gav sig ut i vargreviren. Resultatet blev över- och skadeskjutningar. Det värsta är emellertid att minst tre alfa-par, troligen med berått mod, dödats och efterlämnat ett antal åtta månader gamla valpar. Utan sina föräldrars bistånd och fostran riskerar dessa vilsna ungdjuratt svälta och utvecklas till ensamma problemdjur. Av vargar som försvunnit är en majoritet alfa-djur. Misstänkt negativ urskiljning?!

Den första vargjakten på 45 år och den största sedan början på förra århundradet kommer med säkerhet att reducera vargstammen betydligt mer är de 27 djur som var tänkt, skyddsjakt och illegal jakt borträknad. Just detta var ju huvudsyftet med jakten, inte att förbättra stammens genetiska status. Miljöminister Andreas Carlgren (C) har envist hävdat, att avsikten med vargjakten är att skjuta bort inavlade och sjuka djur och som kompensation inplantera friska vargar från den östliga stammen. Med sådana åtgärder skulle en vargstam om max 210 djur räcka för att upprätthålla gynnsam bevarandestatus; enligt forskarna en alldeles för låg numerär. Nu är det så att regeringen tyvärr inte vet vad begreppet gynnsam bevarandestatus innebär utan skall utreda detta och rapportera först 2012. Anmärkningsvärt!

Det främsta syftet med inplanteringen är helt uppenbart att legitimera licensjakten under intryck av handlingskraft för att få bukt med inavelsdefekterna i vargstammen. Carlgren har åtagit sig att vara lakej åt starkare krafter inom Centerpartiet, LRF, jägarorganisationerna och samerna, vilka av egoistiska skäl vill minimera vargstammen och göra den till en kuriositet i den svenska faunan, utan ekologisk betydelse. ( Jägarnas Riksförbund vill utrota vargen i Sverige och Svenska Jägareförbundet vill tillåta högst 150 vargar). Jägarna ska minsann kunna jaga älg utan konkurrens om bytet! Nästa år blir det aktuellt att döda ytterligare 50–60 vargar för att populationsnivån ska hållas.

Vargen ligger alltså mycket illa till i Sverige. Beslutet om den nya rovdjurspolitiken bygger, vad jag kan förstå, på lösa grunder. Det är en eftergift för några få och en ren provokation mot människor som värnar om djur och natur i Sverige. Dessutom strider det mot EU:s art- och habitatsdirektiv. Naturvårdsorganisationerna arbetat gemensamt med en formell anmälan till EU-kommissionen. Riksdagsbeslutet måste ändras till vargens och bevarandesidans förmån. Jag sätter mitt hopp till den rödgröna alliansen, som måste sätta ner foten och bestämma sig för vilkas röster man vill ha i höstens val, jägarnas eller djurvännernas?

Rolf Eriksson

Ordförande i Djurskyddet Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons