Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En överlevnadsfråga

Vi befinner oss alla i en ekonomiskt svår tid där hela världsekonomin är satt under stark press, som kommer att ta tid att värka ut.

Annons

Tyvärr kunde vi inte kompensera oss för ökade omkostnader under den högkonjuktur som passerat på grund av den ständiga prispressen från handelskedjorna.

Nu när ekonomin bromsar och konkurrensen är stor är väl ingen förvånad över att vi mjölkbönder går en oerhört tuff tid till mötes. Smärtgränsen är nådd och många mjölkgårdar riskerar att slås ut. Vi mjölkbönder är stolta över våra produkter och vårt arbete i området. Mjölken som livsmedel med sitt överlägsna näringsinnehåll förtjänar ett rättvist pris. Det är dags att ändra attityd och höja priset på detta fullvärdiga livsmedel.

Att vara mjölkbonde är ett fantastiskt arbete. Att få vara tillsammans med kor och kalvar. Få uppleva utvecklingen från nyfödd kalv till en duktig mjölkko. En lantbrukare förvaltar också den värdefulla marken som ger foder till djuren.

Men det ställer också ett enormt ansvar och krävs stor yrkeskunskap att alltid under dygnet se till att våra djur sköts på bästa sätt.

Den lokalt producerade mjölken har en direkt påverkan på det öppna landskapet i regionen. Samtidigt är detta viktigt för turismen och övrig besöksnäring i området. Det genererar också arbetstillfällen i mejerier mm.

Det är ett fåtal livsmedelskedjor med centrala inköp som styr priset och utbudet i affären. Likadant sker inom offentlig verksamhet vid upphandling av livsmedel.

Vi tror att konsumenten är klokare än de centrala inköparna. Vi tror att Ni konsumenter vill ha valfrihet och mångfald.

Landskapsmjölken är en tydlig markering från oss mjölkproducenter att vi är stolta över våra produkter. Ett naturligt och lokalt producerat livsmedel som ger konsumenten valfrihet och ett mervärde. Så frågan är:

Skulle du vara beredd att betala en krona mer för nya Landskapsmjölken om du visste att den gick tillbaka till oss mjölkbönder?

Det är detta Milkos mjölkhandslag handlar om. För oss mjölkbönder är denna krona en överlevnadsfråga.

Magnus Svensson, Håkan Nilsson, Ås, Tryggve Johansson, Daniel Magnusson

Kretsordförande för Milko

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons