Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

El Kott: Regionen fattar inte

/

Annons

I sitt svar på min debattartikel från den 17 september bekräftar regionrådet Bengt Bergqvist att Region JH inte följer semesterlagen och är en dålig arbetsgivare även om han inte tycks förstå det.

Försäkringskassan tillämpar inte semesterlagen. Och vad Bergqvist inte verkar ha klart för sig är att kassan bara prövar frågan om arbetsskada enligt försäkringsreglerna om det är fråga om en bestående nedsättning av arbetsförmågan som kan ge rätt till livränta. Försäkringsbolaget AFA borde pröva frågan tidigare kan man tycka, men som framgår av AFA:s hemsida så har man där ändrat tillämpningen (dock utan att villkoren ändrats) och det är mycket svårt att få AFA att självständigt pröva saken.

Bergqvists svar innebär att den arbetstagare som skadar sig på jobbet hos Region JH och på grund av detta blir borta från arbetet i exempelvis elva månader förlorar cirka elva betalade semesterdagar. Risken är ju då att hen på grund av ekonomin inte tar ut full semester vilket i sin tur kan medföra skada på grund av för kort återhämtning.

En prövning jämlikt arbetsskadeförsäkringen kan ta många år med överklagande till förvaltningsrätten och eventuellt även till kammarrätten och då har ju Region JH redan köpt ut den anställde till en billig penning så inte tror jag att man då vid framgång för den f d anställde återkommer och betalar ut ytterligare semesterersättning, även om jag hoppas att man gör så. Jag tycker för övrigt att fem till sex utköp per år är fem till sex för många.

Mats El Kott (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons