Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att vänta med ett klimatavtal

Annons

Klimatförhandlingarna i Köpenhamn börjar den 7 december. För att öka opinionstrycket inför Köpenhamn har Naturskyddsföreningen samlat över 200 företag i en klimatstafett som under det sista halvåret dragit runt i Sverige. Under Klimatstafettens resa genom Sverige har VD:ar och kommunalråd uppmuntrar andra företag och politiker att engagera sig och skicka Klimatstafettpinnen vidare.

Bland annat här i Jämtland län har vi talat med företag.

Bland de företag som skrivit under finns SKF, Willys AB, IKEA, Swedbank, KPA, NCC, Indiska, Scandic, HSB, Veckans Affärer, Stockholm Business Region.

Vi har tillsammans med dem redan fixat ett frivilligt avtal. Ett kraftfullt klimatavtal är bra ekonomi, säger VD:ar och kommunalråd som skrivit under klimatstafetten.

Många politiker verkar tro att det är billigast att skjuta upp klimatomställningen, trots att ledande ekonomer som Nicolas Stern tydligt säger att det är dyrast att vänta. Tyvärr har Reinfeldt och EU förstärkt denna bild även om USA är den största bromsklossen för ett ambitiöst avtal.

Men fler och fler företag håller med Naturskyddsföreningen om att det inte finns någon tid att förlora och färska studier visar att det till och med är lönsamt för industriländerna att minska så frågan är varför det är så svårt att få till ett kraftfullt avtal när alla till sist ändå är vinnare.

Stafettpinnen lämnas nu över till statsminister Fredrik Reinfeldt. De som deltar i Klimatstafetten ber om ett Köpenhamnsavtal där i-länderna tillsammans minskar sina utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent till år 2020 från 1990 års nivå och kraftfullt ökar sitt stöd, utöver biståndet, till klimatinsatser i utvecklingsländerna.

Att u-länderna lyckas komma ur fattigdom på ett klimatsmart sätt ligger i vårt egetintresse. Vi sitter alla i samma båt. Vår planet är det enda ställe vi kan bo på. En Marshallplan för klimat och utveckling, som också skapar nya jobb, behövs.

Reinfeldt, Obama och de andra politiska ledarna som nu möts i Köpenhamn skulle behöva mer av företagens framtidstro. Vi behöver ett ambitiöst och legalt bindande avtal i Köpenhamn som möter forskarnas rekommendationer.

Företag och politiker som engagerat sig i Klimatstafetten har visat på ett stort ledarskap. Ett kraftfullt klimatavtal är bra för ekonomin och affärerna säger de, så varför denna tveksamhet? Klimatstafettpinnen och ansvaret ligger hos er.

Emma Lindberg,

generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons