Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt Sveriges radio står på spel

Annons

För dig som lyssnar på P4 Jämtland är den här våren viktig. Den utredning som nu sätts igång kan komma att bli helt avgörande för vilket Sveriges radio du får i framtiden.

När P4 Jämtlands populära program ”På reine jamska” skulle förändras väckte det starka reaktioner. Knarkliberal musik i P4 Jämtland blev för en tid sen förstasidesrubrik.

Varje dag får vi samtal från lyssnare som antingen älskar eller ogillar något vi gör.

Det visar på ett tydligt engagemang för P4 Jämtland där lyssnarna i länet är både stolta över och vill vara med och utveckla innehållet i sin egen Sveriges radio-kanal.

Men framtiden för public service-radion är långt ifrån självklar.

Kulturministern har på senare tid antytt flera förändringar som, draget till sin spets, skulle kunna innebära omfattande förändringar i det vi får och kan göra för våra lyssnare. Den public serviceutredning som regeringen tillsätter under våren formar villkoren för P4 Jämtland och för Sveriges radio ändå fram till 2019 dit nästa sändningstillstånd sträcker sig.

En period då P4 Jämtland vill fortsätta vara det självklara valet för dig som bor i vårt län:

• P4 Jämtland vill fortsätta berätta vad som sker med vattnet i Östersunds vattenledningar men även kunna rapportera från platser som ligger 25 mil från Östersund.

• P4 Jämtland vill göra journalistiken och programmen nära och tillsammans med publiken i ännu större utsträckning.

• P4 Jämtland vill att lyssnarna ska få tillgång till vårt innehåll även på andras webbsidor och att det ska vara möjligt att dela innehållet på ett enkelt sätt.

• P4 Jämtland vill kunna ta fram nya programidéer för att bära vår jamska språkkultur vidare. Men vi vill även kunna fortsätta webbsända sport från arenor utanför länet.

• P4 Jämtland vill fortsätta att göra både nyheter och program i både FM och på webben. Det låter självklart i dag men är på inget sätt en garanti i framtiden.

För att vi ska lyckas krävs:

• Att politikerna säkrar finansieringen så att vi inte tvingas till nedskärningar i programverksamheten. Om underfinansieringen fortsätter riskerar 20 av 25 lokala kanaler försvinna till år 2019.

• En public servicelag som ger public servicebolagen långsiktighet och ekonomiska förutsättningar att utveckla innehållet utifrån ett brett uppdrag.

• Att förhandsprövningen av nya tjänster hos public servicebolagen tas bort.

Sveriges Radios vd:ar menar att den går emot yttrandefrihetsgrundlagen.

Public serviceutredningen är så viktig att det borde leda till att det blir en bred parlamentarisk utredning och inte ett sätt för ett visst parti att förverkliga sin mediepolitik.

Public servicebolagen, där P4 Jämtland ingår, är de enda svenska mediehus som står fria från kommersiella intressen. Vi är en radio i allmänhetens tjänst. Om du vill.

Camilla Wahlman

Kanalchef, Sveriges Radio Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons