Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dimridåer skymmer skolflytten i Järpen

Det är med obeskrivlig oro och enorm frustration som undertecknade nu följer den alltmer hysteriska beslutsprocessen om skolflytten av årskurs 6–9 från Järpen till Mörsil.

Annons

Från att förslaget damp ner som en kalldusch under hösten 2008, har utvecklingen från ”förslag” till ”beslut” löpt en misstänkt brokig och mörk väg undan alla de över tusen oroliga medborgare som står kvar än i dag med den helt obesvarade frågan: hur kan skolflytten över huvud taget vara försvarbar ur ekonomisk, social, miljö- och kvalitetsmässig synpunkt?

Under månader har kommunens politiker bombats med denna fråga: skriftligt via mail (till alla politiker i kommunfullmäktige), via uppvaktning från fyra organisationer (representerande över 1 000 personer), via telefonsamtal och personliga möten. Men locket ligger på Åre kommuns ansvariga politiker och tjänstemän lika tätt och slutet som locket på en hårt påskruvad tryckkokare. Och nu är frågan om vad som kokas ihop under detta hårda tryck.

Varför vill inte någon i kommunhuset besvara oroliga föräldrar och ortsbor på varför en viktig del av grundskolan inte längre ska finnas i Åre kommuns centralort. Vari ligger den stora vinsten som gör det försvarbart att ta bort en av de främsta anledningar till att de flesta har valt att bo just i Järpen. För är det någonstans som skolan ändå måste få finnas kvar, så måste det ju vara i centralorten! Så har naturligtvis de flesta resonerat av dem som valt att flytta hit.

När så över 1 000 personer engagerat sig i flera månader för att få svar på sina nu två frågor:

vari ligger vinsten i flytten?

varför vill politikerna inte svara på fråga nr 1?

borde väl ansvariga kommunpolitiker lägga korten på borden och inse att det är av stor vikt att så många oroliga får svar? Men nej, då läggs ytterligare en dimridå ut i form av att kommunalrådet inför media, uppvaktning från 4 föreningar och inför 100 vittnen, tydligt berättar att beslutet är redan taget och det kommer inte omprövas. ”Men det är klart, att kan ni visa på ett bättre förslag än kommunens utredning i frågan, så kanske vi kan ompröva det” tillägger kommunalrådet. Vi antog utmaningen direkt, men påminner kommunalrådet om att för att kunna kontra med ett bättre förslag måste den kommunala utredningen komma oss tillhanda först. Men att ge oss utredningen, det är inte aktuellt. Det verkar minst sagt hemligstämplat. Och vi skulle ändå inte förstå den enligt ansvarig tjänsteman.

En vecka senare uppvaktas ordförande i barn- och ungdomsnämnden i frågan varvid han tydliggör att beslutet inte alls är taget! Det ska tas så fort den ännu ej klara utredningen som kommunen nu jobbar med, är klar. Gissa om vår förvåning när vi konstaterar att här säger kommunalrådet och ordförande i barn- och ungdomsnämnden helt emot varandra! Och fortfarande får vi inga svar på vår fråga: vari ligger vinsten i att flytta skolan från Järpen till Mörsil? Och varför vill inte Åre kommun visa oss underlaget för uträkningen till den vinsten? Och varför säger kommunalrådet att utredningen är klar och beslutet är taget, medan barn- och ungdomsnämndens ordförande säger att utredningen inte är klar och beslutet inte taget? Och var är Järpenpolitikerna?

Varför ställer sig inte någon av dem upp och ställer krav på sina politikerkollegor att nu måste medborgarnas oro och frågor tas på allvar.  Undertecknade har nu fått nog. Något är galet! Så här får det inte gå till.

Maria Kjellström,

Camilla Svedberg,

Rasmus Paulsson,

Lena Edfelt,

Carina Pedersen,

Ylva Edler,

Peter Andersson,

Veronica Andersson

Föräldrar till barn

som drabbas av skolflytten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons