Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs fler – inte färre kök

Att öka kommunens 46 tillagningskök till 75 tillagningskök är det mest optimala sättet att servera nylagad varm mat på ur kvalitets- och näringssynpunkt enligt den nu färdiga skolmatsutredningen.

Annons

Därför är det oerhört beklagligt att läsa tjänstemannaförslaget där man föreslår kommunfullmäktige att gå på förslaget där man istället lägger ner hela 80 procent av tillagningsköken och centraliserar all tillagning till nio monsterkök.  

Enligt Björn Sandal, s, så kommer kvalitén på maten inte att försämras, det tror vi att den gör! Varmhållen mat luktar och smakar inte alls lika bra som den som är lagad på plats. Att näringsvärdet halveras efter 30 minuters varmhållning borde väl också räcka som argument. I slutet av 90-talet omvandlades tillagningsköken på äldreboenden till mottagningskök vilket har inneburet mycket klagomål på maten och de slantar som sparades på den manövern är marginell, varför göra om samma misstag igen?

Nu är det dags att investera i barn, ungdomar och äldres matkvalité genom att släppa in fler utförare som driver kommunens skolkök och även köken på äldreboenden. Om matproduktionen centraliseras till nio tillagningskök försämras förutsättningarna för att låta andra aktörer driva delar av verksamheten. Enheterna blir så stora så att det blir svårt för mindre entreprenörer att kunna driva ens en enhet. Produktion av mat är inte en primär kommunal uppgift utan kan med fördel utföras av andra utförare men med kommunen som beställare.  

Det går att driva skolrestauranger nära elever, med hög kvalité och till samma kostnad som Östersunds kommuns. Carola Magnusson, känd från tv-programmet Matakuten, serverar skolmat lagad från grunden till närmare 2000 elever med cirka 60 procent lokala och ekologiska råvaror samt hembakat bröd till exakt samma kostnad som den i Östersund.

Jämtlands län har de bästa förutsättningarna för ekologiskt jordbruk och en hantverksmässig livsmedelsförädling i världsklass. Detta är fantastiska förutsättningar för att generera ökad tillväxt i form av fler arbetstillfällen och fler besökare till länet. Bygg vidare på det och skapa rätt förutsättningar för landsbygdsutveckling även i skolköken! Centralisera gärna visionen om kvalitativ mat men decentralisera matlagningen. Carina Zetterström, c

Oppositionsråd

Fia Gulliksson

Hedvig Jonsson

HedvigsMat

Tina Stafrén

Äldreaktivist

Åsa Bergström-Schahine

Regionchef Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons