Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Viktigt att ge partierna samma utrymme

Annons

Under ett valår är det extra viktigt att media i demokratiska länder behandlar de politiska partierna likvärdigt.

Liberalen Pär Löfstrand menar  att det inför valet är viktigt att de politiska partierna får lika mycket utrymme i lokalmedia. Länstidningens ansvarige utgivare Daniel Hansson stillar hans oro och skriver att

Att medvetet eller omedvetet välja bort partier och att ge vissa partier ett större utrymme än andra rimmar illa med de demokratiska principerna och journalistisk objektiv bevakning.  Att ge de demokratiska partierna samma förutsättningar borde vara en förutsättning för oberoende journalistik. Under förra valrörelsen fick vi med minst resurser med näbbar och klor hävda vår rätt att vara med i lokalmedias olika debatter. Jag hoppas vi i denna valrörelse slipper ensidig propaganda med ”hemma hos” reportage om de som sitter på maktpositionerna. Det är särdeles viktigt att de partier som gör anspråk på makten ges samma möjlighet att delta i debatter, yttra sina åsikter och gestaltas och granskas på ett likvärdigt sätt.

 Det finns emellertid anledning för att oroa sig att så inte blir fallet. Den oberoende tidningen ”Jämtlands Tidning” har nyligen valt att ge tre politiska partier extra utrymme, dels genom att deras ungdomsförbund får skriva egna krönikor och dels genom att låta partiernas riksdagsledamöter få utrymme för att berätta om ”vardagen i riksdagen”. Denna särbehandling blir ett större demokratiskt problem i år eftersom det är valår. Det skapar extremt orättvisa förutsättningar mellan de partier som i dag har representation i riksdagen och oss som vill in! De stora partiernas kandidater har sedan länge fått utrymme i de andra lokaltidningars ledarspalter, de har en stab av medarbetare som arbetar för att stötta dem och bevaka kandidater från andra partier. Därutöver har de full arvodering från riksdagen som de kan använda för att bedriva valkampanj. För oss som tillhör ”de andra” partierna är förutsättningarna de omvända. Vi får själva och utan resurser frigöra tid vid sidan av våra jobb tillsammans med andra helt ideella partikamrater bedriva valarbetet. Jag hoppas att beslutet om att ge särskilt utrymme för tre riksdagspartier beror på olyckliga omständigheter och att partierna och partiernas riksdagskandidater framgent behandlas likvärdigt under valåret.

 Pär Löfstrand (L), Riksdagskandidat

LT: s ansvarige utgivare svarar direkt: Pär Löfstrand (L) har rätt i att det behövs objektiv bevakning av partierna under en valkampanj. Det behövs för övrigt alltid objektiv bevakning i nyhetsjournalistiken.

Men frågan är vad som menas med objektivitet. Är det antal publicerade spaltcentimetrar, hur ofta en partiföreträdare tillfrågas om dennes åsikt eller hur ofta ett partinamn nämns i det ena eller andra sammanhanget.

Länstidningens strävan är att ge en så rättvisande bild av den kommande valrörelsen som möjligt. Det kommer inte att göras någon ”särbehandling” av partier, men eftersom redaktionens nyhetsarbete styrs enligt traditionell nyhetsvärdering så kommer våra publiceringar att värderas utifrån allmänintresset kring olika valfrågor, personer eller partier.

Om någon partiföreträdare ändå känner sig orolig över att inte få göra sin röst hörd kan jag avslöja att vår stora valsatsning är vår egna webbaserade valplattform #Kandulova. Den ska lanseras i sommar och där kommer länets väljare under två månader få chansen att ställa sina egna frågor till sina kommun- och regionpolitiker och alla parlamentariska partier kommer att få chansen att svara på läsarnas/väljarnas frågor. Allt med en förhoppning om att föra väljare och politiker lite närmare varandra .

 

Daniel Hansson

Ansvarig utgivare

Länstidningen Östersund

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons