Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill Folkpartiet bryta uran i Oviken

/

Annons

Mineralbrytning inklusive uran med miljöprestanda i världsklass skulle ge hundratals arbetstillfällen, breddad arbetsmarknad, ökade skatteintäkter, förbättrad infrastruktur, klimatsmart energi och bidra till materiell resurshushållning. Om Miljödomstolen och andra instanser skulle ge tillstånd till uranbrytning i Oviken ser inte Folkpartiet anledning att säga nej till en sådan utveckling.

Gruvnäring med brytning av uran och andra mineraler kan ge flera hundra jobb under tiotals år. Ett företag skissar på brytning av 10–20 miljoner ton skiffermassa per år i Viken utanför Oviken. I en nyöppnad liknande skiffergruva i Sotkamo i östra Finland bryts 15 miljoner ton per år. Under byggtiden sysselsattes där 3500 manår. Nu är 400 anställda och över 1000 indirekt sysselsätta. I Aitik utanför Gällivare har brytning pågått sedan 1968, nu bryts 18 miljoner ton sulfidmassa per år av cirka 500 anställda.

Även turistnäringen och de gröna näringarna med deras skickliga entreprenörer tror vi kan dra fler fördelar än nackdelar av en utvecklad miljöprofilerad gruvnäring i regionen. Infrastrukturer kan bli bättre, besöksmålen flera, och med gruvverksamhet i kulturlandskap kommer miljöanpassning, miljö-, geologi- och kemikunskaper att bli en naturlig och nödvändig del i gruvverksamheten, och komma övriga näringar till del. Efter återställning av en gruva kan också nya stora jordbruksmarker eller andra affärsmöjligheter skapas på nya planare marker.

En röst på Folkpartiet är även en röst på utveckling av miljökrav och tillsyn vid uranbrytning. Hårda relevanta krav måste ställas på vattenkvalitet, strålmiljö, landskapspåverkan, arbetsmiljö, med mera.

Det vore också ekologiskt hållbart. Uranet från Oviken kommer att reducera kol-dioxidutsläpp i mycket stor omfattning och ger därför en nettominskning av hotet mot ekosystemen.

Med Folkpartiets ja till utveckling av vindkraft, kärnkraft, bioenergi, återanvändning av koldioxid (CCR) och el-trafik, blir en röst på Folkpartiet en röst på utveckling av Jämtland-Härjedalen till en förebild som klimatsmart region.

Folkpartiet vill även medverka till en utvecklad samverkan och synergier mellan fastighetsägare, gruvbolag övrigt näringsliv, andra individer och organisationer.

Ta chansen, säg ja till framtiden!

Kerstin Weimer, Per-Olov Olsson , Bertil Andersson

Folkpartister i länet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons