Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska vi inte bryta uran i Jämtland

Annons

Centerpartiet i Jämtlands län är tydliga med att kärnkraft eller uranbrytning inte ingår i ett hållbart samhälle. I ett hållbart samhälle ska vi klara av att tillfredsställa våra behov i dag utan att äventyra våra barn och barnbarns möjligheter att tillfredsställa sina behov i morgon. Därför vill vi redovisa vårt alternativ till uranbrytning och kärnkraft.

Energieffektivisering handlar om att inte slösa med energi utan att använda energin mer effektivt. Ofta är de åtgärder som behöver göras redan lönsamma och det enda som krävs är en knuff framåt i form av information och utbildning. De företag som klarar av att ligga i framkant i en sådan utveckling har stora möjligheter att bli framgångsrika.

Det handlar både om att kunna minska kostnaderna och att utveckla nya tjänster och produkter. Vad är det som säger att världens största tillverkare av passivhus eller moderna frånluftsfläktar inte kan växa fram i vårt län?

Jämtlands län är ett stort och glest befolkat län med goda vindförhållanden. Under alliansregeringen har det skett en fantastisk tillväxt av el från vindkraft. Detta är bara början.

Enligt regeringens energiöverenskommelse kan vi räkna med en tiodubbling av vindkraften de närmaste tio åren. En del av den utbyggnaden kommer att ske i Jämtlands län. Det kommer att ge nya inkomster till många av länets jord- och skogsägare och våra bygder genom den så kallade bygdepenningen samt lokalt delägande. Det kommer även att öka behovet av projekterare, vindkrafttekniker med mera. Tillkomsten av vindkraftsutbildningar i länet är ett tecken på det. Nationellt centrum för utveckling av vindkraft i Strömsund ett annat.

Utvecklingen kan även skapa förutsättningar till industriföretag att etablera sig och börja producera vindkraftverk i länet, där vi ser ett möjligt exempel i Jonsson & Paulsson. Produkter som sedan går att exportera till andra länder som också har insett behovet av att ställa om sin energiförsörjning.

I ett län med lika mycket skog som hela Norge och där tre av tio jämtar i flera kommuner är direkt eller indirekt beroende av produktionen av livsmedel och skogsprodukter, säger det sig självt att Jämtlands län har stora möjligheter att producera biobränslen.

Regeringen har satt ett mål att 50 procent av Sveriges energi ska vara förnybar om tio år. Nya snabbt växande trädslag, tillvaratagande av grenar och toppar från skogsavverkningar och investeringar i biogasanläggningar och infrastruktur är några exempel på scenarier Centerpartiet i Jämtlands län ser framför sig med en offensiv energipolitik.

Jämtländska biobränslen fraktas redan i dag med tåg kors och tvärs i Sverige för att eldas och bli el och värme. När efterfrågan ökar ännu mer kommer det att driva upp priserna på biobränslen och göra länet till en ännu större vinnare.

Globalt sett är det i förnyelsebar energi man investerar, sett på den senaste 10 års – perioden har investeringar i kol, olja och kärnkraft minskat. Nyinvesteringar i vindkraft och solceller växer däremot snabbt! Kina har den största tillväxten – och är samtidigt det land som investerar mest i förnyelsebar energi.

I valet i september söker Centerpartiet mandat för att fortsätta ställa om den svenska energiförsörjningen i en mer hållbar riktning. I den omställningen tror vi att det vi gör i vårt län för ökad energieffektivisering, en fortsatt utbyggnad av vindkraften och tillvaratagandet av biobränslen kommer att spela en viktig roll – inte bara för klimatet utan också för jobben.

Därmed kan vi också med gott samvete säga nej till uranbrytning i Jämtlands län.

Länets ledande Centerpartister

Per Åsling, Marianne Larm Svensson, Carina Zetterström, Östersund, Maria Söderberg, Krokom, Eva Hellstrand, Åre, Karin Stierna, Strömsund, Dan-Olov Westberg, Berg, Anders Häggkvist, Härjedalen, Mikael Westin, Ragunda och Yngve Hamberg, Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons