Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lägger vi ner skolorna i Krokom

Annons

Krokoms kommun styrs sedan valet 2006 av Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet. I vår gemensamma politiska plattform står det bland annat:

”Grundskolan ska hålla hög kvalitet och ge varje elev en bra grund för gymnasiestudier. Alla barn ska ha tillgång till kunskap och en likvärdig skola på rimligt avstånd från hemmet. Vi vill stimulera till ökat engagemang från föräldrar, lärare och elever för att utveckla skolorna. Jämställdhet, entreprenörskap och fysisk aktivitet ska vara viktiga inslag i undervisningen i Krokoms skolor. Vi är även positiva till friskolor.”

Vi har stor förståelse för alla som kämpat mot nedläggning av skolorna i Västbygden och Ytterån. Därför har vi också in i det sista lyssnat, och letat alternativ.

För Krokoms kommun innebär dock den ekonomiska krisen sedan hösten 2008 att vi för 2010–2012  tappar skatteintäkter på runt 40 mkr. Under våren 2009 fick därför samtliga nämnder i uppdrag att hitta besparingsmöjligheter.

Barn och utbildningsnämnden fick ett sparbeting på 9 mkr. Nämnden har bland annat diskuterat en drastisk minskning av antalet lärare, större grupper inom skola och barnomsorg, en halvering av fortbildningsresurser och nedläggning av två skolor.  Under året har nämnden genomfört en dialog med alla berörda parter.

I regeringens höstbudget fanns extra pengar till kommunsektorn, Krokoms kommun fick ytterligare 10,8 mkr.Vi fördelar detta tillskott till Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden över tre år för att säkerställa kvalité och trygghet för våra kommuninnevånare, och för att kunna behålla personal. Om hela 10,8 mkr istället skulle användas 2010 får kommunen ett budgetunderskott både 2011 och 2012 som måste finansieras.

Men även med regeringens budgettillskott fattas det ändå mycket pengar. Och valet står mellan att avskeda åtta lärartjänster, eller lägga ned byskolorna i Västbygden och Ytterån. Vi har beslutat att behålla lärartjänsterna.

Den innebär att från hösten 2010 får Västbygdens elever gå i Hovs skola, 8 km bort i en skola med då 40 elever. Ytteråns elever får gå i Näldens skola, 5 km bort. Avstånden är inte långa, det finns plats för eleverna och de känner varandra sedan tidigare samarbete skolorna emellan.

I gengäld blir det inga uppsägningar av lärare de kommande tre åren. Inga fler skolor kommer att läggas ned under överskådlig framtid i Krokoms kommun. Tvärtom kommer vi att satsa, bland annat på skolan i Kaxås som har ett stort renoveringsbehov.

Beslutet vi har tagit är inte lätt, men känns ändå rätt under omständigheterna. Vi är valda för att ta ansvar för, och se till hela kommunen. Hela kommunen ska fortsätta att leva! Och vi tror att vi, trots den ekonomiska krisen, lever upp till dessa ambitioner.

Vi tror och arbetar för att alla barn ska få den bästa möjliga skolgång i vår kommun, och vi hoppas att barnen och föräldrarna i de drabbade skolorna kan se också möjligheterna – och det finns många möjligheter – i att kunna gå i en större skola, bara några km bort.


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons