Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Pridefestivaler så viktiga

/
  • ”I Pridetåg samlas vi som vägrar vara tysta, vi som inte är rädda och vi som hellre lär känna än skräms av det som är okänt för oss. Oavsett kön eller sexuell läggning går vi tillsammans för öppenhet och kärlek”, skriver Elin Grelsson. Foto: John Kuntz/Scanpix

Nu på lördag, den 25 juli, firas Pridefestival med Pridetåg här i Östersund. En mindre upplaga av de Pridetåg som firas världen över varje år. Men varför behöver vi ett Pride här i Östersund?

Annons

”Bögjävel! Äckel”! Jag kunde höra glåporden efter honom när han gick över skolans parkering. Han var en av de få öppet homosexuella i Östersund, en av de få som redan på gymnasiet vågat komma ut.

Jag beundrade honom. Jag hade inte samma mod. Jag vågade inte berätta om min bisexualitet annat än för några av mina allra närmaste vänner.

Nu stod jag här tyst. Vågade inte säga emot, medan ropen efter honom skallade.

Bara något år senare bröt jag själv tystnaden. Jag förälskade mig i någon av samma kön och kärleken gjorde det omöjligt för mig att vara tyst. Jag älskade en annan människa. Varför ska vi någonsin vara tysta om kärleken när det ändå finns alltför lite av den?

Nu var det min tur att få viskningar bakom ryggen. Min tur att ha en bästis som blev tillfrågad om det inte var jobbigt att vara vän med mig, tänk om jag skulle tafsa på henne? Det var min tur att vara annorlunda och avvikande, fastän det enda jag gjorde var att älska.

Vi är rädda för det okända. Det okända sker alltid någon annanstans. I andra städer, på andra arbetsplatser, i andra byar, i media. Det vi inte känner till skräms vi av. Kanske så mycket att vi bildar fördomar, utifrån de schablonbilder vi och andra skapar. Kanske så mycket att rädslan blir till hat.

Det stora antalet hatbrott mot homo, bi och transsexuella, som fortfarande finns i Sverige idag, är toppen av ett isberg. Ett berg som vittnar om ett Sverige där okunskap, rädsla och fördomar fortfarande existerar. Där rädslan blir större än kärleken, oavsett om det handlar om glåpord, fikarumsprat om det onaturliga i något annat än heterosexualitet eller att slå ner en öppet icke-heterosexuell människa.

Därför är Pride så viktigt. I alla städer, på alla orter, i närheten av dig. Det är viktigt att bryta tystnaden och inte låta fördomarna få vinna. Pride är ett segertåg över rädslan för det okända. Pride visar att icke-heterosexualitet finns mitt ibland oss.

Vi är din granne, din släkting och din kollega. Vi älskar och attraheras av andra människor, precis som du.

Jag är stolt och tacksam över min sexuella orientering. Över att jag har förmågan att attraheras av och älska människor av alla kön. Att jag tagit mig ur rädslan och krossat begränsningar.

I Pridetåg samlas vi som vägrar vara tysta, vi som inte är rädda och vi som hellre lär känna än skräms av det som är okänt för oss. Oavsett kön eller sexuell läggning går vi tillsammans för öppenhet och kärlek.

Visst går du med?

Elin Grelsson

Frilansskribent, krönikör och sidekick i P3. F.d. jämte, numera bosatt i Göteborg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons