Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är kulturen så viktig

/

Annons

Ett upprop för ett kulturhus väcker debatt, folk skriver inlägg där man påstår att Östersund minsann inte har ett kulturliv värt att spendera pengar på.

En annan menar att kulturarbetare bara är bidragstörstande parasiter, en liten grupp elitistiska människor vars kunskap egentligen inte behövs. Bättre att lägga pengarna på något som främjar hälsa och kropp, och som dessutom vilken Svensson som helst kan ta del av.

Det verkar vara en utbredd uppfattning att kulturen är något som är förunnat ett fåtal och till råga på allt, något som inte generar pengar.

För en sådan företeelse finns ingen självklar plats i dag. Allt ska vara lättillgängligt, lättförstått och helst självförsörjande.

Kvar blir MTV – som fortsätter förstöra generation efter generation med skeva värderingar kring allt ifrån könsroller till musik, Peter Settman och Christer Björkman. Varsågoda, här har ni er underhållning, Tack, säger vi som sitter och tittar sönder vår nya platta tv. Att ett motstånd kan uppstå mot en sådan fråga som ett kulturhus vara eller icke vara, känns rent ut sagt märkligt i en tid då vårt behov av kultur har nått nya höjder.

När moralen är skjuten i botten och sunda värderingar inget man längre sätter värde vid, behöver vi desperat motvikter till allt skräp som översköljer oss dagligen i media. Finns det människor som är beredda att arbeta för en sådan sak borde vi andra lyfta på hatten och tacka.

Jag ser det nämligen som så: Att satsa pengar på kultur är inte att satsa pengar på ett fåtal människor som inte orkar arbeta, det är att satsa pengar i ett samhälles välfärd och välmående.

Tidsepoker definieras utifrån kulturella händelser. Tänkare och filosofer har i alla tider fört samhällen framåt. Vi lever i ett någorlunda upplyst samhälle tack vare att generationer innan oss ifrågasatt religion, klasskillnader, segregation och så vidare. Det är vad kulturen betyder för mig, därför är den livsviktig.

Det handlar inte om att bli världens främste violinist och få spela på Metropolitan i New York, det handlar om att få människor att tänka efter och ifrågasätta sin samtid och det är ovärderligt, det är därför kulturen är så viktig för mig.

Ingenting av det vi tar för givet i dag, har vi fått gratis. Slaveri, segregation, apart-heid, klasskillnader, könsförtryck och så vidare, har allt blivit bekämpat tack vare människor som förutnämnda.

Skrämmande nog ser man tendenser av en tillbakagång till gamla värderingar. Människor bedöms utefter ekonomiska tillgångar, smygrasismen spirar såväl som den öppna rasismen, kvinnor lever fortfarande under mer utsatta förhållanden än män och så vidare.

Det är därför kulturen är så viktig. Jag är fullständigt övertygad om att kulturen är en av de mest grundläggande förutsättningar na för ett välmående och öppet samhälle. Ur det perspektivet känns det om möjligt ännu mer absurt att frågan om ett kulturhus överhuvudtaget behöver föras på tal, det borde vara självklart.

Östersund som stad måste se över sina prioriteringar och sträva efter en stad där alla intressen värderas likadant, där kulturen får leva och frodas under goda förhållanden precis som idrotten.

Markus Ernehed

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons