Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ändra regler för småviltjakt

Småviltjakt i fjällen har diskuterats mycket under åren. Tidigare gällde kritiken Norge, som tillåter jakt tidigare än Sverige. Det ledde till att många norska jägare redan fanns i våra fjäll innan svenska jägare hade tillstånd att jaga.

Annons

När jakttrycket blev för hårt och reglerna missbrukades, infördes bestämmelsen att utländska jägare skulle ha en svensk jaktguide eller att de skulle följa med svenska jägare.

Den borgerliga regeringen ändrade detta för två år sedan. Plötsligt blev det fritt fram för vem som helst att jaga och ordna jaktresor i de svenska fjällen. Regeringen tog ingen hänsyn till dem som var oroliga över vilka konsekvenser detta skulle få för naturen och för miljön. Inte heller brydde man sig om att ett stort antal länder i EU har regler som gynnar det egna landets jägare.

Detta förhastade beslut visade sig vara felaktigt. Det var fel av den borgerliga regeringen att i detta ärende skylla på EU. Det är inte EU som lagstiftar om jaktområden eller jakträtt.

Då är det väl dags för regeringen att ändra reglerna nu? Nej, det har regeringen inte lika bråttom med. Jordbruksministern förhalar frågan och gömmer sig bakom ryggen på myndigheter och allehanda paragrafer.

Det duger inte. Landets högsta politiska ledning måste ha en tydlig uppfattning i frågan så att myndigheterna vet vad de ska rätta sig efter.

Vi socialdemokrater har inte ändrat vår tidigare ståndpunkt. Vi står fast vid att statens mark i renbetesfjäll och ovan odlingsgräns ska upplåtas till jakt av småvilt.

Vi anser att jakt är en naturresurs som vi måste vara rädda om. Naturen i här i Jämtlands län med möjlighet till jakt, fiske och rekreation är en omistlig tillgång. Därför måste den brukas försiktigt och med stort omdöme.

Det är hänsynen till fjällmiljöns möjlighet att klara jakttrycket och renskötseln som måste gå före andra intressen. Därför ska det i första hand vara länsborna som ska arbeta som jaktledare och guider. De känner till den svenska jaktlagstiftningen och vet vad den känsliga miljön tål.

Vi vill också att lokalbefolkningens möjlighet till jakt tillgodoses före andra, precis som i våra grannländer och ett stort antal andra EU-länder. De har tydliga restriktioner om vilka som ska få utöva jakt och vilka som inte ska det. Så ska vi också ha hos oss.

Gunnar Sandberg, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons