Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmammor behövs i Östersund

Den politiska majoriteten i barn- och utbildningsnämnden, (socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister), med Björn Sandal i spetsen, har återigen visat att man inte vill ha några dagbarnvårdare i Östersunds kommun.

Annons

Det har framgått att man trots den ansträngda situationen med för många barn i förskolans barngrupper, inte är beredda att se dagbarnvårdarna som en hjälp i den uppkomna situationen.

Dagbarnvårdarna har en tråkig historia bakåt i tiden då den politiska majoriteten i nämnden redan vid sitt sammanträde den 28 maj 2008 beslutade att tillfälligt ej placera nya barn i familjedaghem.

På nästföljande sammanträde, den 25 juni, föreslog man att successivt avveckla dagbarnvårdarna. Ett beslut som omvandlades till ett beslut om att bl.a. utreda kvalitén inom dagbarnvården. Denna utredning skulle sedan presenteras vid nämndens sammanträde i januari 2009. Någon sådan utredning presenterades inte vid januarisammanträdet 2009 och sedan dess har det varit tyst om dagbarnvårdarna fram tills nu.

Björn Sandal hänvisar till att det inte finns någon efterfrågan på dagbarnvårdare – vi inom alliansgruppen i nämnden frågar oss om man ens undersöker om det finns ett intresse.

Sandal hänvisar också till arbetstidsreglerna. Något som är direkt felaktigt, för i det centrala avtal som nu gäller är helt ok att göra arbetstidsscheman som gäller i upp till 16 veckor!

Dessutom står det tydligt och klart i MBL-protokollet gällande en avveckling av dagmammorna att facken anser det vara en drastisk åtgärd, att det finns behov av alternativ och man till och med yrkade avslag samt påpekade möjligheten att teckna ett så kallat lokalt avvikelseavtal gällande dagbarnvårdarnas anställningsvillkor.

Det är illavarslande att fler dagbarnvårdare inte ses som en möjlighet att avlasta kommunens förskolor och lika trist att vi i nämnden hittills inte fått en korrekt beskrivning av situationen avseende fackens inställning och dagbarnvårdarnas möjligheter inom befintliga arbetstidsregler.

Varför ska valfrihet inom barnomsorgen vara så förbjudet och vem företräder den politiska majoriteten i nämnden när man driver en sådan linje? För ni anser väl att ni är demokrater eller? Mycket talar för att det enbart handlar om politisk ideologi på bekostnad av valfrihet för föräldrarna.

Alliansgruppen i Barn och utbildningsnämnden

Gunvor Sundin, c, Bertil Jonsson, c, Bogna Wojtkiewicz Adolfsson, c, Jananders Mattsson, m, Jannike Hillding, m, Gunnar Dovner, fp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons