Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralt läge för arenan finns inte

I dag tar
kommunfullmäktige beslut om att bygga en ny arena i Östersund.

Annons

Behovet av anläggningar har utretts tillsammans med idrotten och prioriteringen har klargjort att det är lokaler för issporterna, gymnastiken och basketen som ska lösas i detta skede.

När det gäller basketen så är vi överens om att deras behov ska (tillsammans med gymnasieskolans) lösas genom en om- och utbyggd sporthall. Där har vi en arena mitt i stan som verkligen är den mötesplats året om som många efterlyser.

Men i sporthallen kan inte stora musik/kultur arrangemang rymmas. Det finns helt enkelt inte plats för de stora transporter som behöver dockas till sporthallen för att klara bland annat ljud med mera.

I uppdraget som en enig Kommunstyrelse gav oss i arenautredningen står bl a att en inomhusarena för 3 000 pers ska redovisas.

I vårt förslag till beslut har vi redovisat en lösning med en A-ishall som rymmer 2 500 i publik på läktare och 500 i stolar på hallgolvet.

Vårt förslag innebär att den nya arenan placeras på det reservområde för nya idrottsanläggningar som finns utpekat av ett enigt kommunfullmäktige redan 2006.

Vi får därmed ett sammanhängande område för våra idrottande flickor och pojkar i flera olika idrotter till exempel skidor, bandy, gymnastik, fotboll, skridskor, skidskytte, hockey) och det finns utrymme för att när behovet finns fortsätta bygga nya anläggningar för framtiden

Precis som vi vill samla motorsporterna vid nuvarande motorstadium Lungre vill vi här se ett samlat idrottsområde.

I debatten framförs att vi borde satsa på ett annat läge där butiker, restauranger och kontorslokaler kan byggas för att idrottsföreningarna ska kunna tjäna pengar på det.

Självklart ska arenan innehålla en restaurang där besökarna kan äta och fika. Men det måste ske på kommersiella villkor, det vill säga där kan vi inte skattesubventionera restaurangen för att en eller flera idrottsföreningar ska tjäna pengar, företrädare för restaurangnäringen i stan kan säkert vidimera svårigheten att få lönsamhet i dag och det vore olagligt och fel av kommunen att sätta konkurrensen ur spel.

Det centrala läget som alla efterlyser finns inte. Vi har tittat på campusområdet och kan konstatera att den tomten är för liten för den nya arenan.

Dessutom är den tomten inte till salu.

Vi vill att campusområdet ska användas för en fortsatt utbyggnad för Mittuniversitetet och Nationella Vintersportcentrum. Det är viktigt att planera för elitidrottarnas och forskningens behov av lokaler

Vi tror att det arbete som nu pågår inom Peak Innovation kommer att ge nya företag som behöver finnas nära universitetet. Låt oss använda campusmarken till dessa framtidssatsningar.

För ett attraktivt Östersund behöver vi satsa på både bredd och elit både våra barn och ungdomar och våra duktiga elitidrottare. Men låt oss göra det på ett klokt och ansvarsfullt sätt och inte ställa dessa grupper mot varandra.

AnnSofie Andersson (S)

Kommunalråd

Karin Thomasson (MP)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons