Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiets stora svek

Ett politiskt händelserikt år avslutas och jag är glad över Socialdemokratiska framgångar i både Europavalet och kyrkovalet. Men det som blir ett bestående minne för alla som är politiskt engagerade är nog ändå Centerpartiets stora svek.

Annons

Under våren dominerades den politiska debatten av valet till Europaparlamentet. Under de sista sex veckorna före valet blev jag alltmer övertygad om att Socialdemokraterna skulle gå framåt. Stämningen på alla de arbetsplatser och de möten jag var på från Karlstad i söder till Kiruna i norr var den samma.

Nu handlar det om att vi från skogslänen visar att det inte längre handlar om ett ja eller nej till EU, nu handlar det om vilken politik vi vill att Europaunionen ska bedriva.

När valresultat kom så kunde vi alla konstatera att partiet gjort ett fantastiskt val i norra Sverige. Socialdemokraterna gick fram mellan 10–20 procent i nästan alla kommuner. Känslan stämde alltså det vara bara det att Stockholmarna inte röstade på oss. Därför fick vi inte det sjätte mandatet som vi riktat in oss på. Men rättvisa skipades när EU:s nya fördrag godkändes och Sverige får två nya platser och vårt parti tar en av dessa.

Valframgångarna fortsatte för (S) i kyrkovalet i september. Visserligen är det bara medlemmarna i kyrkan som får rösta men det är ändå en bra opinionsmätning. I både Europavalet och kyrkovalet gjorde Centerpartiet ett dåligt val. Jag är övertygad om att detta hänger samman med Centerns politik på riksplanet.

Maud Olofsson är på väg att föra Centern långt ut till höger på den politiska skalan och riskerar att åka ur Riksdagen nästa år om detta fortsätter.

Sveket mot landsbygden och sveket i kärnkraftsfrågan får många av Centerns gamla kärnväljare att vända partiet ryggen. Vi märker det när vi är ute och pratar med folk och det märks i opinionsmätningarna. Centerpartiet är numera ett storstadsparti med stark högerprofil. Centerpartiets svek är 2009 års händelse i svensk politik.

Nästa års riksdagsval blir en rysare. Kommer Centern och Kristdemokraterna att klara spärren på 4 procent? Det är ju Moderaterna som totalt dominerat i den borgerliga regeringen. Kommer Sverigedemokraterna att komma in i Riksdagen? Just nu tyder opinionsmätningar på detta och det hänger naturligtvis ihop med missnöjet över högerregeringens politik.

Nu laddar vi inför valet 2010 med ett röd-grönt samarbete som ska leda till ett regeringsskifte.

Jag uppmanar alla som vill byta regeringen i vårt land att komma med i det politiska arbetet. Valet 2010 blir avgörande för om den framgångsrika svenska modellen som bygger på solidaritet mellan människor och landsändar ska överleva.

Kom med du också!

Jens Nilsson (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons