Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiets politik gynnar storstäderna mest

Under de senaste fyra åren med Centerpartiet i den borgerliga alliansregeringen har klyftorna ökat mellan stad och landsbygd, detta visar en utredning gjord av riksdagens utredningstjänst.

Annons

Regeringen har sänkt skatterna med närmare 100 miljarder under mandatperioden, men fördelningen har varit väldigt ojämn. De stora förlorarna är alla de människor som bor utanför storstäderna och dess förortskommuner, och de som förlorat mest är de som bor i glesbygd och i mindre kommuner.

Centerpartiets ledare och tillika Sveriges näringsminister, Maud Olofsson, har vid flertalet tillfällen uttalat att regeringens politik är gynnsam för landsbygden. Men, resultatet ser vi nu. Inkomstskillnaderna mellan stad och land ökar. Den genomsnittlige förortsbon har ökat sin nettoinkomst med 16 500 kronor medan glesbygdsbor endast har fått 9 100 kronor mer i plånboken efter skatt. Det innebär att det ekonomiska glappet mellan ett par som bor i Lidingö har ökat med 14 800 kronor i förhållande till ett par som bor i Bräcke.

Centerpartiet gör omtag och lanserar nu ett program för landsbygden. Vi ser med glädje att man har anammat mycket av den politik som Miljöpartiet sedan länge driver; t ill ex empel sänkta arbetsgivaravgifter för små och medelstora företag, sänkt moms på tjänster, och grön skatteväxling. Men, märkligt nog är länets centerföreträdare tysta om förslaget till höjd koldioxid - skatt, trots att deras parti anser att det är ett effektivt sätt att fasa ut fossilbränslen på.

I Miljöpartiet står vi fast vid att på allvar arbeta för att ställa om dagens bilpark och minska fossilbränsle-beroendet. Vi kommer att göra det genom satsning på produktion och distribution av biogas, genom att underlätta konvertering av bensinbilar till etanol eller biogas, och genom att säkra att det finns förnybara bränslen att tanka även utanför tätorterna. I den rödgröna vårbudgeten står det därför tydligt att vi vill höja koldioxidskatten i två steg, en skattehöjning som motsvarar ett ökat bensinpris på 49 öre per liter när det är genomfört 2012.

Centerpartiet föreslår en höjd koldioxidskatt som är mer än dubbelt så stor, när ska väljarna få ta del av det? Man kan också läsa om satsningar på de gröna näringarna i centerns nylanserade program, men ingenstans står det något om uranbrytning, en ytterst central fråga i många glesbygdskommuner.

Försöker C enterpartiet änn u en gång föra landsbygdens väljare bakom ljuset?

Vi ser nu effekterna av Centerpartiets landsbygdspolitik i regeringsställning. Den har gynnat storstäderna mest.

Miljöpartiet går till val för att bilda regering på en aktiv politik för landsbygden –med offensiva satsningar på energiomställning, tryggad samhällsservice, och säkrad tillgång på förnybart fordonsbränsle, samt satsning på småföretag och bättre villkor för ekologiska bönder.

Karin Thomasson (MP)

Kommunalråd Östersund

Anna Hildebrand (MP)

Landstingsråd

Owen Laws (MP)

Gruppledare Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons