Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiets förlorade själ

I ett land där ett tidigare folkrörelseparti som Centern sedan länge lämnat glesbygden och i stället satt sig i kapitalets knä tillsammans med moderaterna är det inte konstigt att vinstintresse går före människors behov.

Annons

I stället för att satsa på en sund utjämning mellan välbeställda och fattiga – mellan rika och svaga delar av landet, sänker man i stället skatten för över 100 miljarder kronor och fördelar om statsbidragen till rikare landsdelar.

Till varje pris säljer man tillsammans med Moderaterna ut våra gemensamma tillgångar så som Vin & Sprit, Apoteket AB med flera företag som inbringat miljarder till staten och som behövts i vården, skolan och omsorgen. Nu skyller man på att ett av Europas effektivaste Apotek måste bli effektivare, när det handlar om att man vill släppa in det privata kapitalet. Det är i dag en bra tillgång till läkemedel oavsett vart man bor till lägre priser för patient och landsting än i resten av Europa.

Centern har kapitulerat inför högerns frierier och lämnat tron på politiken, när man i stället inför tvingande lagar för att få igenom kapitalets rätt att bedriva sjukvård, omsorg och skola för skattepengar. Centern anser inte längre att människor på lokal och regional nivå skall ha rätten att besluta via egna förtroendevalda.

Den fria etableringsrätten i vården och nuvarande friskoleregler gör att kommuner och landsting tvingas ta av pengar från övrig vård och skola för att bekosta ytterligare hälsocentraler och skolor, oavsett om det finns behov av dem eller inte. Ett system som kan göra att landsting tvingas lägga ned i glesbygd, när skattemedlen i stället hamnat i företagens kassor som etablerat sjukvård i ekonomiskt intressanta områden.

Vi vill värna rätten till sjukvård även i glesbygd, trots att det kan kosta extra pengar, den rätten att satsa extra på områden som inte själva kan bekosta sin egna sjukvård vill Centerpartiet nu ta bort. Marknaden kan inte lösa allt särskilt inte en rättvis fördelning mellan fattig och rik, svaga och starka kommuner.

På Socialdemokraternas partikongress förra veckan värnade jag om en sjukvård för alla oavsett ekonomi och oavsett om man bor där det inte är intressant för vinstgivande företag att starta vårdföretag eller inte!

Redan i dag har vi goda samarbeten med privata utförare inom skola, vård och omsorg men rätten att besluta om de ska få leva på våra gemensamma skattepengar måste ligga hos folkvalda i den del av landet som kan bedöma behoven, inte hos den moderatledda regeringen.

(S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons