Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt ut överbefälhavaren!

Annons

ÖB bör vara regeringens främste militäre rådgivare. Det innebär att han bör granska och vid behov avråda från regeringsförslag som inte går att genomföra utan negativa följder för vår försvarsförmåga.

Våra tre senaste ÖB har gravt brustit i detta. De är därför i hög grad medansvariga för det kaotiska läge som råder i försvarsfrågan.

I slutet av 1990-talet pockade regeringen på att JAS-projektet till varje pris skulle prioriteras. ÖB Owe Wiktorin anmälde att detta kunde ske, men på bekostnad av det territoriella försvaret och att markstridskrafterna skars ned drastiskt Men han utarbetade lydigt en plan för genomförande . Han blev militär garant för att regeringen kunde offra en sund försvarspolitik till förmån för en spekulativ industripolitik.

Politikerna ville kring sekelskiftet markera förmåga att agera internationellt. Riksdagen fattade 2001 beslut om att försvarsmakten skulle ha förmåga att i samverkan med andra länder planera och genomföra fredsframtvingande operationer.

ÖB Johan Hederstedt stod bakom detta förslag trots att han borde ha varnat för vad som komma skulle: anpassning av beredskapen till Natos höga krav, införandet av legosoldater och utarmningen av det nationella försvaret.

Regeringen Reinfeldt vill avskaffa värnplikten. Soldatutbildningen skall vara frivillig. Därmed överlåter man frågan om försvarsmaktens kvantitet och kvalitet till den enskilde, som avgör om han vill bli legosoldat eller ej.

Regering och riksdag frånhänder sig ansvaret – en ytterst farlig äventyrlighet . ÖB Syrén tiger och samtycker – han vågar inte avråda statsmakterna för detta konjunkturkänsliga vågspel.

I försvarsdebatten höjs röster för att försvarsbudgeten skall höjas.

Först bör man nog skaffa sig en högste försvarschef som kan och vågar tala klartext om militära realiteter och stå emot farliga hugskott.

Carl Björeman

Generallöjtnant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons