Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolor kan ge kommuner draghjälp

/
  • En skola med endast en kombinerad låg- och mellanstadieklass kan fungera utmärkt. Ett gott exempel är Jormvattnets skola, skriver debattören. Foto: Jonas Ottosson

Annons

Öppet brev till politikerna i Barn- Kultur- och Utbildningsnämnden i Strömsunds kommun inför sammanträdet i morgon: Vad skulle vår kommun vinna på att profilera sig som den mest decentraliserade, mänskliga kommunen i Sverige?

Vad gäller skolorna i glesbygd har tendensen gått mot en hård centralisering. Strömsunds kommun skulle kunna bryta trenden och vinna på det. Med en tydlig markering att små skolor kan vara kvar vågar barnfamiljer planera en framtid här. En mindre skola är för barnens sex första skolår mer önskvärd, eftersom vi vet att små barn blir tryggare i en överskådlig miljö. En skola med endast en kombinerad låg- och mellanstadieklass kan fungera utmärkt. Ett gott exempel är Jormvattnets skola som därigenom finns kvar för nya och fler barn!

Strömsunds kommun skulle kunna marknadsföra sig och visa att:

Här kan barn få gå i gammaldags byskola med åldersintegrerade klasser. Undervisningen skall vara i topp med speciellt utbildade lärare. På mindre orter har klasser sedan länge naturligt varit åldersintegrerade. Skolan såg stora fördelar för barnen med denna skolform och återinför nu systemet i större utsträckning även fastän antalet barn kan fylla vanliga klasser.

Utrymmen som blir lediga betraktas som en möjlighet genom att hyras ut. Det är bra när skolan inte är en avskärmad värld. Familjer, företagare, föreningar och organisationer kan finna denna lösning mer givande och mer effektivt kvalitetssäkrat än att dra ner, spara och centralisera. Barnen ser exempel på hur problem kan lösas och möjligheter tas tillvara i verkliga livet.

Här finns gott om bra bostäder! Kommunen skulle dock tjäna på att sänka hyrorna i kommunens fastigheter och erbjuda kraftigt subventionerad hyra för nyinflyttade under ett år. Hellre lägre inkomst än ingen alls, anser vi.

Intresserade kan ringa till kontaktpersoner i byutvecklingsgrupper och skolor i kommunen. De kan då få kontakt och personlig visning av den tilltänkta skolan med omgivning samt inflyttningsklara bostäder.

Denna information skulle tilltala barnfamiljer. Frågor om arbetsbrist i inlandet kan besvaras med att många kan ta med sig ett eget arbete eller skapa ett nytt arbete. En mycket billigare bostad, särskilt det första året kan hjälpa till. Vi kan med tillförsikt se fram emot att kommunen inbjuder barnfamiljer till besök. Man kan också vara beredd, om samtalet tyder på att en annanby eller byskola skulle passa bättre, att förmedla en kontakt även där. Det viktiga är att de inflyttade får de bästa förutsättningar att trivas.

Vi vill se ett samarbete mellan alla byutvecklingsgrupper inom hela kommunen. Låt oss hjälpas åt!


styrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons