Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg Sverige ur finanskrisen

Jag var med när Socialdemokraternas jobbkommission presenterade sina förslag på nya insatser för att motverka varsel och arbetslöshet i byggsektorn. Socialdemokraterna vill satsa sju miljarder kronor 2009-2010 för att rusta upp miljonprogramsområden och offentliga lokaler.

Annons
Man brukar räkna med att en yrkesarbetare i bostadsproduktion sysselsätter ytterligare 3-4 personer. Därför är det viktigt att stimulera byggandet. När konjunkturen kraftigt viker är det viktigt att investera i miljonprogrammets områden där det finns stora renoveringsbehov. Bara i Östersund har vi hela Lugnvik och Körfältet som behöver energieffektiviseras. Det finns även badrum som är över 25 år gamla och i behov av renovering. Nu när det närmast råder en byggkollaps minns jag 90-talet då Jämtlands län hade en arbetslöshet på över 50 procent som mest. Jag känner en oro att arbetslösheten kan hamna där igen om inte regeringen går in med rätt stimulansåtgärder. Då är ROT-stöd ett som ger jobb åt många och går att sätta igång snabbt.
Vi är beredda att investera tre miljarder kronor per år under 2009-2010 i miljonprogramsområdena.
Statlig stimulans på 20 procent av kostnaden upp till ett tak på max 75 000 kronor per lägenhet och renovering av runt 40 000 lägenheter skulle ge cirka 25 500 årsarbeten i byggbranschen.
I Jämtlands län har allmännyttan enligt SABOS statistik 9 917 lägenheter. Bara Östersundbostäder har 1 240 badrum som är mer än 25 år gamla och som behöver renoveras.. 400 badrum är inplanerade under 2009-2010 och ger en arbetsinsats som motsvarar cirka 18-20 årsarbeten säger Bengt Rådman som är vd på Östersundsbostäder. Med stödet finns utrymme för kanske 200-300 badrum eller fler.
Tommy Liif, vd Attacus bygg i Östersund har erfarenhet av badrumsrenovering sedan 90-talskrisen då de renoverade ca 150 badrum per år. Han håller med om att bara Körfältet och Lugnvik har behov av flera tusen badrumsrenovering.
Dessutom vill vi investera 500 miljoner kronor per år 2009-2010 i riktade stadsbidrag till de kommuner som rustar upp förskolor, skolor och äldreboenden för att möta angelägna behov. För att kommunerna ska få del av bidraget, krävs att de investerar minst lika mycket själva och investeringarna ska präglas av miljötänkande och energieffektivisering.
Ytterligare en miljard kronor anslås till att stimulera byggande av hyresrätter. Satsningen riktas på de områden där det råder stor bostadsbrist vilket det gör i Östersund. Stödet är på omkring 200 000 kronor per påbörjad nyproducerad lägenhet. Redan i vår budgetmotion fanns förslag om ett investeringsstöd på 1 miljard kronor över en tvåårs period. Antalet påbörjade hyresrätter har halverats sedan 2006.
Ett ROT-avdrag för 2009 borde införas. ROT avdraget ger 30 procent i avdrag för arbetskostnader vid köp av byggtjänster upp till cirka 10 000 kronor per småhus, 5 000 per lägenhet och 20 000 per hyreshus. Energieffektiviseringar ska särskilt uppmuntras.
Tidigareläggning av nödvändigt infrastrukturunderhåll till 2009. 75 miljoner till Vägverket och 200 miljoner till Banverket. Det finns sju regioner inom Vägverket, låt oss säga att Region mitt får tio miljoner då vet vi som åker efter vägarna i länet att förebyggande beläggningsunderhåll och bärighet är nödvändigt. Ser man till miljöinvesteringar borde pengarna komma väl till pass.
Gunnar Sandberg, s
Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons