Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg hotell vid stadion

Vi i Östersund lyckas med vad vi föresätter oss. Vi har i dag ett skidstadion och en skidskytteanläggning av högsta klass med återkommande stora arrangemang.

Annons

 Under åren har cirka 120 miljoner kronor investerats. Nu ställs önskemål från IBU på att fortsätta utveckla anläggningen. För mig är det självklart att slå vakt om den framgång som vi nått. Vi måste investera i skidskyttestadion så att vi säkerställer fortsatta stora arrangemang och även för att kunna få stora arrangemang inom längdskidåkning.

I debatten så verkar det ibland som att skidskyttestadion endast kan utvecklas genom att placera den nya ishallsarenan på den så kallade slakteritomten.

Det är viktigt att inse att vi har två olika projekt att ta ställning till. Det ena är en arena för is-och gymnastikidrotterna och det andra är hur vi ska utveckla skidskyttestadion. Vi ska göra det bästa möjliga för båda behoven. Jag tycker att en ny arena ska placeras på R3-området vid Jämtkraft Arena.

I översiktsplaneringen är R3-området utpekat som reservområde för idrotts- anläggningar. Planarbetet torde kunna genomföras utan större invändningar eller överklaganden. Förutsättningarna att klara trafik, angöring, parkering, bussuppställning och övrig logistik är mycket goda.

En uppenbar risk med att placera arenan på slakteritomten är att bandyplanen hamnar mitt i ett befintligt villaområde. Jag ser framför mig överklaganden och åratals fördröjning av hela planprocessen.

Förespråkarna för en placering av den nya arenan på slakteritomten har som huvudargument att kunna samnyttja lokaler. Det kan vara svårt att finansiera lokaler som endast används några veckor per år. Jag vill därför lansera en idé som jag har diskuterat med några vänner inom byggbranchen.

Bygg ett hotell som angränsar till skidstadion. En ny entré till stadion kan utformas. Med en kreativ utformning av byggnaden, lokaler och hotellrum kan delar av hotellet användas (hyras ut) vid tävlingstillfällen och tillgodose många av de behov som redovisats för skidskyttet. Hotellet bör, förutom ordinära hotellrum, även innehålla enklare/billigare rum som passar föreningar och träningsgrupper. Detta kan vara av intresse både för fotboll, ishockey och andra idrotter för träningsläger och turneringar.

Växthustomten/Blomster-gården kan användas för bostäder som planerat. Vissa av bostäderna kanske kan byggas som seniorboende med möjligheter till att nyttja hotellets service, matservering mm.

Jag kan tänka mig att detta projekt kan var något som Östersundsbostäder börjar titta på med det snaraste.

Mer debatt på sidan 17.

Nisse Svensson (C)

Kommunstyrelsen, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons