Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg de nya bostäderna av trä

Annons

I dag bjuder Östersundsbostäder i samarbete med Mittuniversitetet och SABO in till en temadag ”Hållbart boende – vad är det?”. Anledningen till temadagen är att Östersundsbostäder AB planerar att bygga de närmaste åren varav 200 på Remonthagen, ett område där hållbarhet inom boende, byggande och förvaltande lyfts fram som centrala begrepp. Detta tycker vi är ett spännande projekt och bortsett från att det ger Östersunds kommun ett välbehövligt tillskott av lägenheter ger det också en möjlighet att bygga modernt och klimatsmart.

När Östersund började växa i slutet av 1800-talet uppfördes husen främst i trä. Många av de vackra trähusen revs senare för att lämna plats åt för den tiden nya moderna byggnader i betong. Idag vinner det moderna träbyggandet åter mark och ur klimatsynpunkt är valet av byggmaterial viktigt. Att bygga i trä är klimatsmart! Skillnaden i koldioxidutsläpp gentemot stombyggnader i konventionell teknik kan exemplifieras i ett bostadshus i fyra våningar; omvandlat till energisammanhang utgör skillnaden hela 27 års uppvärmning av samma hus. Och att vi slipper utnyttja naturens ändliga resurser som berg, naturgrus och olja.

Dessutom skapar lättbyggnadssystem i trä förutsättningar för ett helt nytt sätt att bygga höga bostadshus; det går snabbt och det är ekonomiskt vilket ger lägre bygg- och boendekostnader.

Det är dags att vi börjar bygga på ett nytt sätt, med en helt moderniserad byggorganisation.

Då kan det byggas fler bostäder som människor har råd att bo och trivas i.

Många städer har redan upptäckt fördelarna med att bygga modernt. I Växjö, Borås, Sundsvall, Umeå, Skellefteå och i 200 andra kommuner runt om i hela Sverige har ett flertal byggnader uppförts i denna nya teknik. Det finns alltså många goda erfarenheter och referensobjekt att studera.

Och till sist: Råvaran finns att hämta i länet. Jämtland är ett stort skogslän och den jämtländska skogen behöver mindre än fem minuter för att producera råvaran till ett femvåningshus i trä.

Att bygga i trä kan dessutom ge den jämtländska träindustrin en möjlighet att stärkas och utvecklas.

Per-Olof Sjöö

Förbundsordförande GS

Niclas Svensson

Chef Sveriges Träbyggnadskansli

Roger Johansson

Ombudsman GS Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons