Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg där kraftverken inte märks

Annons

Samhällsbyggnadsnämnden i Krokom har haft möte och beslutat att Hällberget återigen ska utredas för eventuell vindkraftsetablering. Även i Nordbyn framför Åreskutan som är ett landmärke föreslår politikerna att det ska öppnas för vindkraft.

Beslutet spär nu på en redan infekterad fråga. Förslaget har inget stöd bland folket. Frågan har legat som ett svart skynke över vår bygd. Dessutom har förslaget stoppat all annan form av bygdeutveckling därför att kraften gått åt till att försvara vår rätt till vår natur och vår boendemiljö.  

Att en känd siluett som Hällberget som varit bärande scener i filmer som Jerusalem nu ska byggas om till en industrianläggning, är ologiskt och en miljökatastrof.

Lika illa är det att bygga en industrianläggning framför Åreskutan i Nordbyn, intill en av Sveriges främsta platser för orrspel på våren. Vi trodde att ärendet var utagerat då Länsstyrelsen i sitt remissvar bestämt sagt nej till en etablering i detta område, likaså har kommunens egna politiker i sin egen policy tidigare sagt att området är olämpligt för vindkraftsetableringar.

Nu tycks vi vara tillbaka på ruta ett.  Vi har en vädjan till politikerna i kommunen och det är att lyssna till folket i bygderna.

Ni kan inte fortsätta låta vindkraftsindustrin styra er och skapa konflikter för lång tid framåt.

Om kommunens politiker vill ha fler vindkraft så ber vi er att ställa dessa på områden där de inte stör människor och företag.

Kommunen är stor och hela den östra delen är i princip obebyggd, placera vindkraftsparkerna där.

I den östra delen av kommunen skulle vindkraftens negativa effekter märkas mindre, här finns inga kulturbygder med boende, inga turistföretag som lever av besöknäringen och inte heller storslagna fjällvyer.

Betänk också att det finns en orsak till motståndet mot vindkraftsanläggningarna och det är att dessa ska betalas av oss elkonsumenter för en teknik som inte fungerar mer än ibland därför krävs det kompensationsenergi från kolkraft, kärnkraft eller vattenkraft, som i nästa steg måste öka sin produktion. Sverige konsumerar 145 Twh per år vi producerar redan 148 Twh, vi i vårt land behöver inte mer energi.

Det som vindkraftsindustrin ska produceras ska transporteras utomlands, men notan läggs hos den svenska elkonsumenten. Affärsmodellen håller inte, tekniken fungerar inte och då är det svårt att acceptera de naturskövlingar som följer av en utbyggnad, särskilt i kulturbygder som vår.

Sune Sjöström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons