Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg arenan centralt i Östersund!

I morgon beslutar Östersunds kommunfullmäktige om lokalisering av den omdebatterade arenan.

Annons

Det alternativ som slutligen väljs ska förhoppningsvis harmoniera med regionens långsiktiga målsättningar och baseras på fakta. Utmaningen är att både möta berättigade krav från idrottsrörelsen och att samtidigt utnyttja arenan i tillväxtsyfte.

Det finns tre huvudargument som vi anser starkt talar för en vinterarena på campus;

1, Betydelsen av en central placering.

2, Regionens möjlighet att bli internationellt ledande inom vinteridrott.

3, De ekonomiska och miljömässiga omständigheterna.

Låt oss belysa argumenten i tur och ordning:

1: Det är nog närmast att betrakta som varje arran-görs dröm att få tillgång till en central placering för publika evenemang. Framgångsexemplet Göteborg har den centrala placeringen som sitt viktigaste argument när man lockar evenemang. Man har medvetet nyttjat det centrala läget för alla stora arenor. Man har också utvecklat kombinationer så att anläggningarna kommer både det lokala idrottslivet och evenemangen tillgodo.

Kombinationen blir nödvändig för att kunna tillgodose alla behov och att samtidigt utnyttja anläggning-

arna i tillväxtsyfte. Att 70 procent av länets studerande befolkning skulle kunna ha tio minuters gångavstånd till högklassiga idrotts- och evenemangslokaler borde vara en möjlighet som gavs större uppmärksamhet. Det finns central mark att tillgå. Andra kommuner skulle drömma om denna möjlighet!

2: Östersund en fantastisk chans att stärka sin betydelse som internationellt centrum för vinteridrott. Satsningen på Skid- och skidskytteuniversitetet och Nationellt Vintersportcentrum är i linje med regionens analyser av de starkaste tillväxtbranscherna och till Östersunds framgångar som arrangör av stora vinteridrottsevenemang.

Arbetet inom innovationssystemet Peak Innovation är anpassat till de styrkeområden som etablerats vid universitetet. Verksamheten är således inte bara en excellent forsknings- och utvecklingsmiljö utan också en del av stadens och regionens framgångsrika innovationssystem med den allra bästa tillväxtpotentialen. Konkurrensen är hård. På ett antal platser i landet pågår nu uppbyggnad av likartade resurser. Nu kopieras delar av framgångsreceptet vid ett annat av rikets nordliga lärosäten.

En vinterarena på campusområdet är en för Mittuniversitetet angelägen investering som på ett positivt sätt skulle bidra till att befästa Östersunds ställning som den självklara ledaren i Sverige på vintersportens område. Uppbackningen från SOK, Skid-, Skidskytte- och Skridskoförbundet stärker dessa förhoppningar. En funktionell, modern och allsidig arena skulle stärka kommunens ställning och varumärke i den internationella konkurrensen som destination, för evenemang och som kunskapscentrum för vintersport, friluftsliv och turism.

3: De fördelar som uppnås om projektet genomförs i samverkan mellan stora offentliga aktörer, skolor, näringsliv och idrotten är påtagliga och uppenbara, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv med lägre investeringskostnader och lägre driftkostnader.

Ur miljösynpunkt talar också mycket för det gynnsamma läget på campusområdet. Detta var också ett av huvudargumenten när Mittuniversitetet etablerades i centrala Östersund. Ett campus i centrum har blivit en viktig rekryteringsfördel gentemot de som utlokaliserats till städernas utkanter. Expansionsmöjligheter finns på campusområdet, Sporthallen, Tennishallen, Tallvallen, Parkängen och vid ATS-hallen.

Frågan handlar om på vilket sätt vi väljer att betrakta Östersunds framtid och de möjligheter och begränsningar vi gemensamt har att hantera. Finns viljan och ambitionerna så finns också möjligheterna. Så vilka ambitioner har Östersunds politiker med Vinterstaden? Svaret får vi i morgon.

Anders Söderholm,

Rektor, Mittuniversitetet,

Bob Persson,

Koncernchef Persson Invest AB,

Börje Olsson,

Entreprenör,

Gunnar Olofsson,

Företagsledare,

Håkan Wiklund,

Prorektor, Mittuniversitetet,

Johan Hörnell,

Hörnell Invest AB,

Kjell-Ove Wiklund,

Företagare,

Thomas Fuchs,

VD A4 Campus AB,

Tommy Bengtsson,

Företagare,

Ulf Ejenstam,

Ordf Fastighetsägarna Norr,

Lennart Ögren,

Svensk Handel Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons