Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt uran i Jämtland!

/
  • Det gamla dagbrottet är i dag vattenfyllt och ser i princip ut som vilken sjö som helst.

Politiker i alla partier protesterar vilt och populistiskt mot prospektering och brytning av uran i sina respektive partiers namn.

Annons

Hur de kan föra ut sina högst personliga åsikter och tydligen anse att de har sina väljares mandat att driva frågan så hårt förstår jag inte.
Ett antal socialdemokratiska jämtlandspolitiker skriver att det inte är uranbrytning som ska rädda jobben och i förlängningen kommunernas ekonomi, utan Jämtlands attraktionskraft. Vilka floskler! Är det den attraktionskraften som återspeglar sig i den ekonomiska spiral som bara går nedåt för de flesta av länets kommuner? Andelen äldre i Jämtland ökar, med minskade skatteintäkter och ökade kostnader för vård och omsorg. Hur ser det ut om några år? Den ekonomiska spiralen har nog inte vänt, och hur ska den kunna göra det när inga arbeten skapats så ungdomarna kan stanna kvar.
De socialdemokratiska politikerna vill tända vårdkasar runt Storsjön i protest mot de som vill bryta uran. Vem ska räkna alla kasar och facklor som inte tänds? Ett antal miljöpartister skrev i LT och agiterade mot uranbrytning i länet. De skrev att rennäringen och turismen skulle ta skada vid en eventuell brytning. Hur kan rennäringen påverkas och ta skada av en brytning i Oviken? Det finns inga renar där. Och turismen?! Turisterna struntar väl i om det finns en gruva i Oviken eller någon annan plats. Jag har dessutom hört att gruvindustrin är en av de största, kanske den största enskilda turistmagneten i Norrland.
Det vore bra om debattörerna visade god smak och höll sig till fakta och inte bara for med skrämselpropaganda. Försök att nyansera er allt kommer att gå åt h-e -attityd.
Jag tycker det är en kolonial attityd, att vi inte bryter vårt eget uran utan låter länder som t.ex. Namibia stå för den hanteringen för att vi ska slippa. Vi har miljölagar och myndigheter som kan ställa höga krav på miljösäkerheten vid uranbrytning, långt bättre än i redan uranbrytande länder.
Jag säger JA till arbete och kommunala budgetar som visar plus, så att våra gamla och sjuka samt barn och skolor får det de behöver och att unga människor får möjlighet att stanna i sin hembygd.
Gruvdrift orsakar ingrepp i vår natur, men som jag har skrivit ovan anser jag att vi inte har något val. Vi har kärnkraft i Sverige och Europa och kommer att ha det länge till. En majoritet av svenska folket är för kärnkraften. Därför säger jag ja till uranbrytning i Jämtland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons