Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i ny alkoholutredning

I mars presenterades förslag till ny alkohollag. Många är riktigt bra, bland annat det om kortare öppettider på krogen och det om att inte tillåta gårdsförsäljning.
Ett kan dock få allvarliga konsekvenser för utvecklingen av antalet våldsbrott: att fler serveringar ska kunna få tillstånd att servera alkohol.

Annons

Gällande lagstiftning gör det i dag möjligt för kommunerna att begränsa serveringen av alkoholdrycker till restauranger med kök för allsidig matlagning och ett varierat utbud av lagad mat.

Alkohollagsutredningen föreslår emellertid att det ska gå att få serveringstillstånd trots att det saknas köksutrustning, och dessutom ställs lägre matkrav än tidigare.

Förslaget innebär en kraftig urholkning av de nuvarande bestämmelserna. Sådana som tidigare inte kommit ifråga för servering av annat än folköl kan komma att få sälja vin, sprit och starköl.

Detta skulle bidra till tre tydliga negativa effekter:

Det kommer då att bli mycket enklare att få alkohol serverat på alla möjliga sorters serveringar. Det ökar alkoholkonsumtionen.

Det motverkar i sin tur regeringens och riksdagens mål om att alkoholkonsumtionen ska begränsas i samhället.

Det kommer att leda till att antalet våldsbrott ökar. Sambanden mellan ökad tillgång på alkohol och en ökning av våldsbrotten är väldigt tydliga.

Reglerna för serveringstillstånd är viktiga. De gör det möjligt att begränsa antalet tillstånd och därmed också tillgängligheten, vilket håller nere konsumtionen.

Alkoholutredningens förslag om att fler serveringar ska kunna få tillstånd att servera alkohol skulle få mycket allvarliga konsekvenser: kraftigt ökad tillgänglighet och fler våldsbrott.

Förslaget får därför inte ligga till grund för lagstiftning.

Frågan om serveringstillstånd måste, utifrån dess alkoholpolitiska konsekvenser, utredas vidare.

Sven-Olov Carlsson

Förbundsordförande IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons