Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke behöver en ny planskild vägkorsning

Annons

Behovet av en planskild korsning i Bräcke har funnits sedan snabbtågsanpassningen av Atlantbanan (Stockholm-Ånge-Bräcke-Östersund-Trondheim) började. I centrala Bräcke finns endast en övergång över järnvägen. Järnvägen genom Bräcke är såväl norra stambanan som Atlantbanan med i dag 65 passerande tåg varje dygn. Fordonstrafiken över järnvägsspåren är densamma som en vanlig dag på E14.

Att stänga en Europaväg flera timmar varje dygn skulle ingen ens komma att tänka på. Trafiken som skall över järnvägen till företagen i industriområdet stängs av och blir stående cirka 50 gånger per dag i dagsläget.

I Bräckes industriområde finns ett expansivt kluster av verkstadsföretag och andra tillverkande industrier. Behovet av tillgänglighet och säkerhet är stort och nödvändigt för dessa företag.

Vi ser en ökad persontrafik på räls. Trycket på rälsen kommer med en ny kombiterminal i Östersund att öka även inom godssidan. Satsningen på en planskild korsning är en åtgärd som fysiskt och högst påtagligt och bestående ökar tillgängligheten och ger oss ett bättre företagsklimat. Månar man om företagsklimat måste man skapa förutsättningar för företagarna så att hela samhället är redo när konjunkturen vänder.

För serviceföretagen i centrala Bräcke handlar det också om att få förbipasserande turister att stanna. Startskottet för Bräckes centrumutveckling skulle ha varit den planskilda korsningen med dess rondell. Detta är det första samhället man möter (om man kommer söderifrån via E 14) när man kommer till turistlänet Jämtland.

För länets skull så kan, och vill, vi vara en välkomnande port. En miljöanpassad genomfart med rondeller i bägge sidor om Bräcke som vi har kämpat för i över tio år var inom räckhåll. En lösning som vi från näringslivet tillsammans med Banverket, Vägverket och kommunen tror starkt på.

Den södra porten till Jämtland är en länsangelägenhet som måste få sin lösning.

Ove Kjellberg

Ordförande Företagarna Bräcke

Åsa Bergström-Schahine

Regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons