Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra ekonomi men defensiv majoritet

/
  • Vi moderater saknade vissa angelägna saker i nästa års budget. Saker som det dragits in på eller som vi tycker att en bra kommun ska ha. Satsningarna skulle kosta 7 miljoner kronor att genomföra. Med andra ord skulle de på inget sätt äventyra kommunens goda ekonomi. Fria arbetskläder till alla förskolepersonal är en sådan sak., skriver moderate oppositionsrådet Pär Jönsson som har en hel del synpunkter på majoritetens budgetförslag i Östersunds kommun.

Annons

Torsdag 23 oktober (på stadens 228-årsdag) hade kommunfullmäktige i Östersund möte. Då möttes för första gången de nyvalda politiker som väljarna valde i september.  

Kommunens delårsbokslut per augusti 2014 behandlades. Det visade att det beräknade överskottet/vinsten på 40 miljoner kronor i stället blev 80 miljoner kronor. Med andra ord kommer 2014 återigen bli ett ekonomiskt mycket gott år för Östersund. Kommunen kommer redovisa många hundra miljoner kronor i överskott, under alliansregeringens tid vid makten.

En av de viktiga punkterna på mötet var att fastställa Östersunds kommuns budget för 2015. Hur ska kommunen använda de nästan 4.000 miljoner kronor som betalas in till kommunen i form av skatt från innevånare, olika avgifter samt bidrag från staten, för medborgarna bästa?

Östersunds kommun har till skillnad mot många andra kommuner i Norrland en mycket god ekonomi. Mycket på grund av enighet i många år runt viktiga ekonomiska beslut och styrsystem. Principen har varit att vara skuldfri och hela tiden jobba för överskott.  Att kommunen haft samma chefer i ledningen i många år, med omvittnat ekonomiskt sinne, har självfallet spelat stor roll. Östersund räknar i budgeten för 2015 med att nå cirka 100 miljoner kronor i vinst/överskott nästa år. Det kan läggas till de ca 500 miljoner kronor som vinsten varit de senast fem åren.

Vi moderater saknade vissa angelägna saker i nästa års budget. Saker som det dragits in på eller som vi tycker att en bra kommun ska ha. Satsningarna skulle kosta 7 miljoner kronor att genomföra. Med andra ord skulle de på inget sätt äventyra kommunens goda ekonomi.

Fria arbetskläder till alla förskolepersonal är en sådan sak. det är ju självklart att de som arbetar inom förskolan precis som andra yrkesgrupper behöver bra och ändamålsenliga kläder, både för inom och utomhusbruk. I dag får viss personal arbetskläder (om deras förskola gör vinst) men inte alla. Vi tycker det är både en rättvise- och jämlikhetsfråga. Det är ju sedan länge självklart att de traditionella manliga yrkena i kommunen, som behöver arbets-/skyddskläder, får sådana.

Vi drev för några år sedan frågan om fria arbetskläder till personalen i äldreomsorgen. Något som vi till slut fick igenom under 2013. Nu är det förskolans tur att få ändamålsenliga arbetskläder. Kommunen vill ju vara en attraktiv arbetsgivare.

Tyvärr röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till fria arbetskläder för förskolepersonal.

Precis som de gjorde med våra förslag om mera pengar till fritidsgårdarna, så de kan ha öppet på skollov och helger. Vårt förslag om mer personal i elevhälsovården röstade S, V och Mp också ned. Liksom att återupprätta den nedlagda skolklassen för hörselskadade barn, som tidigare fanns på Storsjöskolan.

Vi Moderater tycker det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan rösta nej till dessa angelägna satsningar, när pengar finns i kommunens budget.

Men det är väl som med frågan om det förebyggande fältarbetet bland barn och ungdomar. Vi Moderater lägger förslag i flera år som S, V och MP röstar nej till. Först efter några år inser de att det är bra satsningar och förslag, då kan de ibland till slut kan rösta ja. Ibland känns det som att man röstar nej reflexmässigt bara för att förslagen kommer från oss Moderater.

Vi Moderater vill satsa på välfärden och vill sedan gå vidare med att på sikt ta bort de delade turerna i kommunen. Det är en prioriterad fråga de kommande åren tycker vi. Delade turer innebär att man jobbar flera pass samma dag. En attraktiv arbetsgivare erbjuder bättre villkor än så!

Pär Jönsson (M)

Oppositionsråd, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons