Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra äldrevård måste få kosta

Annons

Under senare tid har vi blivit uppmärksammade på hur Carema Care och övriga privata vårdbolag bedriver äldreomsorg. Det har avslöjats om undermålig vård runt om i landet. Det torde knappast vara någon som undgått denna viktiga debatt. Man blir både chockad och uppgiven över hur bolagens vinstoptimering har större intresse än själva vården.

Många privata vårdgivare har också stort utländskt ägande och vinsterna hamnar därmed i olika skatteparadis. Att sedan många chefer har haft stora bonusar i verksamheten gör inte saken bättre.

Det är också uppenbart att svenska myndigheter i dag accepterar att bolagen tjänar pengar på äldrevården. Men hur mycket ska de få tjäna innan myndigheterna vaknar upp ur sin törnrosasömn?

Alla torde förstå att privata bolag har ett vinstintresse. Aktieägarna (läs marknaden) kräver också självklart så stor utdelning som möjligt. Det ligger som en ledstjärna i deras strategi.

Utifrån statistik från Socialstyrelsen finns mer än 150 tillsynsärenden mot vårdenheter som drivs av Carema. Häri inbegrips också vårdcentraler eller behandlingshem. Detta är bedrövligt och inget annat än en stor skandal.

Är helt övertygad om att personalen gör allt vad som står i deras makt men är man ständigt underbemannad så går det inte att trolla med knäna för att åstadkomma säker och bra vård. Att exempelvis vara ensam under ett nattpass är helt oacceptabelt och ger stor otrygghet för de äldre.

Vi har också läst om olika sätt att spara pengar. Om vinst uppstår skall självklart det mesta återinvesteras i verksamheten. Bland annat det allra viktigaste, fler händer i vården.

Det måste bli klart större krav på privata vårdaktörer i fortsättningen. Kommunerna tycker givetvis att bolagen pressar kostnaderna i äldrevården till gagn för kommunernas kassor. Men detta får inte innebära klart sämre vård. Då har man missförstått sin uppgift.

Även här i länet har det genom åren varit många incidenter med privata vårdbolag. Jag säger inte att kommunalt driven vård alltid är bättre men här finns inga vinstintressen på samma sätt. Tidigare när kommunerna själva skött denna verksamhet var det sällsynt med larmrapporter.

Att anställda riskerar repressalier om man larmar om missförhållanden är heller ingen annat än helt oacceptabelt. Vi har enligt gällande lag både skyldigheter och rättigheter att påtala uppenbara brister.

Nu måste kommunerna, som är både huvudmän och beställare och har det slutliga ansvaret, ta sin uppgift på stort allvar och se över både kvaliteten och göra uppföljningar och kontroller i såväl kommunal som privat vård. Här har det uppenbarligen brustit påtagligt. Klarar inte kommunerna denna tillsyn måste Socialstyrelsen ingripa

Vi är många äldre i dag och vi blir alltfler som behöver både äldreboende som hemtjänst. Ledstjärnor bör fortsättningsvis vara en säker och trygg vård. Dessutom rimlig arbetsbelastning för de anställda. För att detta skall bli verklighet måste det vara kompetenta huvudmän. Äldrevård måste få kosta!

Rolf G. Swedbergh

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons