Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingstips för landstinget

Angående besparingarna inom landstinget: Vi i personalen har blivit informerade om att en rad besparingar ska genomföras.

Annons

Det fina är att dessa neddragningar tydligen inte ska påverka varken personalen eller patienterna negativt.

Däremot ska vi hädanefter lära oss att arbeta mer effektivt och tillämpa moderna metoder. Jag har dock inte kunnat finna någon information om vad detta kan tänkas innebära mer konkret.

Vi i personalen har ju uppmuntrats att komma med egna förslag och härmed tänkte jag delge mina; Om larmen tas bort på rummen så behöver ingen tid läggas på att svara på dessa. Genom att placera lite piggare patienter med de som har större vårdbehov kan ju den piggare patienten hjälpa till att sköta sin rumskamrat. Bekymret med patienter med stort vårdbehov kan enkelt lösas genom att stänga dörren och hänga upp en skylt med texten: ”Var god stör ej”.

Vi kan dela ut menyer från pizzerior till patienterna, det finns ju så många restauranger med gratis utkörning numera. Patienten betalar givetvis för maten själv. Detta sparar dels tid på avdelningarna eftersom ingen tid behöver ägnas åt att dela ut maten och dessutom kan ju köket läggas ned.

Att låta patienterna sova skavfötters har ett flertal fördelar, dels blir det färre sängar att bädda och dels kan vi få plats med fler patienter. Detta skulle också minska kostnaderna för tvätt då färre filtar behövs eftersom de värmer varandra. Det innebär även att vi kan sänka inomhustemperaturen vilket leder till ytterligare besparing, en positiv sidoeffekt kan ju också tänkas vara att personalen springer fortare för att hålla värmen. Delade arbetsturer veckans alla dagar där toalettbesök och matintag sker mellan passen ökar kostnadseffektiviteten ytterligare.

I stället för att läkarna ska slösa värdefull tid på personliga samtal med patienterna tänker jag mig att man kan ta hjälp av tekniken. Genom förinspelade videoinslag kan patienten delges diagnos, prognos och behandling. Informationen ska förstås vara generellt utformad så att samma inslag kan användas på många patienter.

För att minska kostnaden för inköp av videoapparat föreslår jag att man kan använda sig av den videoapparat och TV som i alla fall vissa avdelningar redan har i dagrummen, då kan ju även fler patienter ta del av informationen samtidigt. Om patienterna har frågor bör vi kunna hänvisa dem till internet och sökmotorn Google, det finns ju så mycket information på nätet. För att minska kostnaden och personal för städning kan man byta ut rollatorer och gåbord mot en skurmaskin som patienten kan gå runt med i stället. Då minskar ju också utgifterna för hjälpmedel. Ja, jag ser verkligen med spänning fram emot att mer i detalj få ta del av vad det nya arbetssättet kan innebära. Lite tråkigt dock att det undanhållits oss under en så lång tid då vi uppenbarligen har arbetat omodernt och ineffektivt.

Det känns sannerligen skönt att känslan av att vara överflödig kanske äntligen kan avta, tack!

Annika Sundvisson

Sjuksköterska lungavdelningen Östersunds sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons