Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa Bonniers medieimperium

/
  • Den norska mediekoncernen Schibsted, som bland annat äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet, har beslutat att inte lämna någon utdelning för 2008 på grund av den svaga marknaden.  Samtidigt meddelade bolaget för några veckor sedan att Kjell Aamot är på väg att lämna vd-posten. Han har varit vd sedan 1989.Foto: Stian Lysberg Solum

Vart tog debatten om ägarkoncentration av massmedier vägen? Den var ju ett tema förr, när ägarna av medier var fler än nu.
Pressen hade länge många, lokala ägare.

Annons

Ännu i början av 90-talet var det bara två större ägare med tidningar över hela landet eller med riksspridning. De var arbetarrörelsen och familjen Bonnier.

De förra ägde lokaltidningar i hela landet och riksspridda Aftonbladet. De senare ägde de riksspridda Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri.

Den privata, reklamfinansierade tv-kanal som fick tillstånd av staten att sända i marknätet vid den tiden, TV 4, skulle inte ha den största tidningsägaren, Bonnier, som ägare sades det. I dag helägs TV 4, med dotterkanaler, av Bonnier. Bonnier har även köpt tidningar i Skåne.

Morgonpressen har på kort tid fått färre, men större, ägare. Snabbast har Stampen växt, med bas i familjen Hjörnes Göteborgs-Posten. De är näst största pressägaren efter Bonnier och före Schibsted, som äger Svenska Dagbladet.

Efter dem kommer ett halvdussin ägare av lokala morgontidningar som varit väldigt lönsamma fram till i fjol och som i flera fall växt snabbt genom tidningsförvärv. De sex är:

Familjen Anders tidningar, bland andra Nya Wermlands-Tidningen.

Mittmedia, med Dalarnas Tidningar och alla morgontidningar i tre län i Norrland.

Norrköpings Tidningar, med bland andra Östgöta Correspondenten.

Herenco, med bland andra Jönköpings-Posten.

Gota Media, med bland andra Borås Tidning.

Eskilstuna-Kuriren med flera tidningar i Södermanland.   

LO har i dag en liten ägarandel i Aftonbladet, som Schibsted huvudäger. S på central nivå äger inte morgonpress. Men s på regional nivå är i vissa fall delägare i s-morgontidningar, ibland ihop med regionala LO-enheter.

Bonnier förvärvade häromåret Canal plus och befäste sin position som största privata tv-ägaren. Bonniers tv-kanaler kämpar mot statliga SVT om titeln störst i tittarandel.

Tredje största tv-aktören är Stenbecks kanalgrupp: TV 3, TV 6, TV 8, TV 1000. De äger även RIX FM i radio och riksspridda tidningen Metro. Stenbeck kan ses som fjärde största pressägaren.

De som tycker att ökad ägarkoncentration av medierna inte är farligt hänvisar till att det nu finns många sajter och bloggar på Internet där olika aktörer kan komma till tals. Det stämmer. Men de når relativt få personer jämfört med de stora massmedierna.

I flera fall är det också de stora, rika medieägarna som äger hemsidor med stor publik, samt startar nya sajter.

Nästan alla stora medieägare är borgerliga och deras medier bedriver ofta en borgerlig opinionsbildning. Tydligast är det på pressens område.

När det är borgerlig regering som nu blir övertaget för borgerliga åsikter stark när regeringen dominerar i nyhetsutbudet och backas upp av omfattande borgerlig opinionsbildning.

I flera andra länder har de borgerliga politiska krafterna stark hjälp av den dominerande medieägarens medier.

I TV 4 går en serie i tre delar från 27 april. Den handlar om familjen Bonniers medieimperium som i dag är större än någonsin.

Det borde finnas en lag som hindrar ett ägande större än cirka 35 procent av varje medieslag. I Norge finns en sådan lag och största medieägaren, Schibsted, är uppe i maxgränsen 33 procent på press- och tv-områdena. I Sverige är Bonnier uppe i den nivån på tv-området. Köper de en av de sex pressägarna av storlek fem till tio är de det även på pressens område.

Robert Sundberg

Ledarskribent Dala-Demokraten, socialdemokratisk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons