Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen lider när föräldrarna julsuper

Vi vet att många barn blir oroliga och rädda när vuxna dricker alkohol. Och det behövs inga stora mängder för att ett barn ska märka att mamma och pappa beter sig annorlunda; rörelserna fladdrar, de vuxna pratar högt och ihåligt.

Annons

De lovar saker som de inte kan hålla. Små saker kanske, men ändå tillräckligt för att ett barn, eller en ung vuxen ska bli besviket och tappa en liten bit av tilliten.

Emma 16 år säger till exempel så här om sin pappas löften på fyllan:

”Ibland önskar jag att pappa skulle dö. När han sviker, när han lovar saker han aldrig håller”.

Det här kanske inte gäller dig, tänker du. Hemma hos oss dricker vi ju inte så mycket. Men tänk efter – stämmer det verkligen? Hur blev till exempel den där spontana grillfesten med grannarna i somras? När solen sken, chorizon pyrde på glöden och lådvinet flödade? Då, när alla fyllnade till och blev mysiga och mosiga frampå nattkröken medan ungarna lekte runt benen. Vem skulle ha kört ett barn till sjukhuset om den där grillen plötsligt välte och brännskadade en av era söner eller döttrar?

Förutom de uppenbara riskerna, så är de flesta föräldrar omedvetna om att barn tycker det är väldigt obehagligt när vuxna dricker. Om man frågar sjuåringar, så vet de otroligt mycket om alkohol. De vet hur många glas man kan dricka innan man blir full och de vet framförallt hur vuxna beter sig när de är fulla.

Alla ungdomar vet också att första fyllan är vägen in i vuxenvärlden. För ett par veckor sedan hade Östersundsposten en krönika av Frida Johansson (80-talist) med rubriken ”Vi gillar att bli i gasen. Så enkelt är det”. Och tyvärr är det nog så att en stor del av de unga gillar att festa loss och bli fulla. Vem har lärt dem det? Och hur blir det när de själva kliver in i föräldrarollen?

I dag har alkohol blivit en naturlig del av nästan alla sammanhang där vuxna möts. Om man inte är nykterist och inte kör bil, så är det lite provocerande att tacka nej till alkohol. En vuxen människa som inte vill ha vin är nästan onormal. Det här är den kultur vi förmedlar till barn och unga i dag. Det vill jag att vi börjar reflektera över, inte minst för våra barns skull – och inte minst nu i juletider – snapsens och glöggens högtid. Undvik helt alkohol när barnen är med, så får de den jul de förtjänar i år!

Här är några obehagliga fakta som kan vara nyttiga att ha med sig;

En genomsnittlig flicka i årskurs 9 dricker varje år 115 burkar starköl (5,5 proocent) eller 11,5 helflaskor sprit (70 cl flaskor 40 procent).

Konsumtion av hembränt är dubbelt så vanligt bland ungdomar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet i Jämtlands län än i riket.

Ungdomar som dricker mycket alkohol löper upp till fem gånger så hög risk att må psykiskt dåligt.

Källa: CAN:s drogvaneundersökning 2008.

Thomas B Andersson,

Alkohol- och narkotikapolitisk samordnare i Jämtlands läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons