Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen är vinnare på skolnedläggningar

För oss socialdemokrater är skolan ett prioriterat område. Kunskap är makt och ett nödvändigt verktyg i en allt mer globaliserad och konkurrensutsatt värld.

Annons

Det är därför nödvändigt att alla elever ges möjlighet att växa genom kunskap – från förskolan, grundskolan upp till gymnasiet och fortsatt genom ett livslångt lärande. Ingen ska behöva lämna skolan utan att ha nått målen i läroplanen. Socialdemokratisk skolpolitik handlar om att ge våra barn- och ungdomar möjlighet att förverkliga sina drömmar.

För att uppnå detta behöver vi fler utbildade och behöriga lärare, utöver denna målsättning har vi varit tvungna att förhålla oss till den omfattande minskning av elevantalet vi ser i Bergs kommun och elevernas behov av en stimulerande och utvecklande studiemiljö där varje elevs behov sätts i centrum. Detta har varit våra utgångspunkter när vi diskuterat och tagit ställning i frågan om skolans organisering i kommunen. En diskussion som kommit att prägla de senaste årens debatt i kommunen och som rivit upp omfattande sår. Till detta har vi alla en skuld.

Det är aldrig lätt att fatta beslut om att förändra skolorganisationer men utifrån utgångspunkterna ovan har vi socialdemokrater i Bergs kommun kommit att ta ställning för en flytt av skolan i Skålan och högstadiet, inte hela skolan, i Rätan. Detta skulle innebära längre resor, framför allt för de yngre barnen i Skålan, det är vi medvetna om, men det ger även barnen möjlighet till fler kamrater, fler lärare och möjlighet att skapa en ny stimulerande och utvecklande tillvaro med andra.

Den samiska integreringen vid Skålans skola är mycket framgångsrik och kommunen har därför ett ansvar att vidareutveckla denna, i dialog med de samiska familjerna, och finna nya vägar till framgång. Det ser vi som fullt möjligt bland annat genom den nya tekniken och virituella klassrum. Vi socialdemokrater står för ett tydligare alternativ och en tydligare politik än den styrande majoriteten i kommunen.

Skolfrågan visar på betydelsen av en lyhörd och stabil ledning av kommunen med förmåga att fatta beslut. Vi har drivit en konsekvent linje och har visat att vi har förmåga att ta långsiktigt ansvar även när hela havet stormar runt omkring. Vi socialdemokrater vill ha en skola som tar vara på alla barns behov, pedagogernas kompetens och där möjligheterna står i centrum.

Dan Martinsson (S)

Vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet

Karin Paulsson (S)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons