Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa folkhälsocentrum

/

Annons

Gång efter gång när den politiska landstingsmajoriteten i landstinget ska göra något så blir det fel. Har de dåliga rådgivare, eller har de efter 90 år vid landstingsmakten fullständigt tappat verklighetsförankringen? Pinsamt är ett alltför lindrigt uttryck.

Norrtåg är en katastrof. Lönespridningen i landstinget är en katastrof. Jämställdhetsarbetet i landstinget, både för vår personal och för våra patienter är starkt ifrågasatt. Landstingets ekonomi är en mycket känd katastrof o.s.v. Den senaste fadäsen är landstingets folkhälsoarbete, där majoritetspartierna gjort vad man kunnat för att förstöra ett tidigare så framgångsrikt arbete. Vi får i reklamsnuttar och annonser veta att det är nyttigt för gubbar i min ålder att äta grönsaker, för övrigt vilken nyhet. Att vi har betydligt allvarligare problem än så, ja det talas det inte om i den av skattemedel så påkostade grönsakskampanjen.

Folkhälsoarbete bedrivs bäst i primärvården och inte i landstingets administration. Då blir det fel, precis som i den exemplifierade grönsakskampanjen. När undertecknad påtalar detta, möts jag ofta av förakt från de ledande landstingsråden.

Länets befolkning över 15 år har en oroande hög alkohol- och drogkonsumtion. Exempelvis dricker personer över 15 år i Östersund i medeltal ca 4,5 liter starksprit/år, 33 liter vin, 44,9 liter starköl, 4,3 liter cider. Omräknas det får vi en total mängd av ca 8,7 liter alkohol per person och år. I tillägg har vi en mycket oroande utveckling av ungdomars narkotikabruk. Således har festen ett pris. Alkoholen uppskattas kosta Östersund ca 1 miljard/år och länet ca 2 miljarder/år.

I ett sådant läge, väljer landstingets politiska majoritet, (S, V och MP) att administrera bort landstingets folkhälsoarbete, genom att inrätta ett så kallat folkhälsocentrum, som ska fungera som den politiska majoritetens megafon ut till befolkningen, genom påkostade kampanjer, mer eller mindre pinsamma, exempelvis aktuell grönsakskampanj till mer eller mindre utlevade gubbar.

Det är hög tid att återupprätta landstinget sedan tidigare så framgångsrika folkhälsoarbete, genom att snarast lägga ner folkhälsocentrum och föra över delar av pengarna till primärvården, där folkhälsoarbetet ska bedrivas för att bli effektivt. I primärvården finns kompetensen och kunskapen om länsbornas vanor och ovanor. En sådan lösning skulle också minska landstingets administration. Bara det skulle vara en vinst för länets befolkning.

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons