Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avregleringar bli dyra

Annons

Alliansen fortsätter sitt fälttåg för avregleringar trots att ekonomiska analyser har slagit fast att de innebär kostnadsökningar för konsumenterna. Elmarknaden är ett av de tydligaste exemplen på detta och Apoteksreformen kommer att visa samma sak. Konkurrensen medför, förutom vinstinresset, kostnader för parallell administration och marknadsföring.  Nu förespråkar Alliansen en avreglering av sjukvården i länet med minst sagt luddiga argument.

Att personal i privata företag skulle ge fler resurser till vår gemensamma välfärd än offentligt anställda säger emot sig själv. Det är deras arbete som bidrar till välfärden oberoende av anställningsformen och kostnaden betalas i båda fallen genom våra skatter.

Ingen kan ta ifrån Landstinget ansvaret för vården i länet och ett stort antal privata vårdgivare, var och en med sina målsättningar, kräver en kostsam samordnings- och övervakningsorganisation. Patientsäkerheten med sekretess av journaler samt tillgänglighet för andra vårdgivare vid behov är ett problem som Landstinget har ansvaret för och måste bära kostnaderna för. Även detta betalas via skatter.

Ett europeiskt vårdval, som Alliansen vurmar för, kanske löser vissa av våra köproblem men belastar sjukvårdsresurserna i länder med större problem än de vi har.

Alliansen slår fast att dagens ”hälso och sjukvård är ojämlik”. Den blir definitivt inte mera jämlik när privata vårdgivare tillåts att ta ut högre patientavgifter och vinstintressen styr patientvalet och utskrivningen av läkemedel.

Dessutom har det så kallade ”Hälsoval Jämtland” inte beslutats i politisk enighet av Landstingsfullmäktige så som Alliansen påstår. Den har påtvingats av Alliansregeringens lagstiftning.

Lika vård för alla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons