Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avliva myterna om Metadon

Annons

Heroinisten måste ha en ersättningsdrog för ett bra liv. De narkomaner som professionella träffar är oftast i aktivt missbruk. Aktiva narkomaner köper gärna myten att heroinberoendet är så svårt att det inte går sluta utan ersättningsdrog. Vi känner till de som tillfrisknat och säger att hade de fått välja mellan Metadon/ Subutex (M/S) och en beroendebehandling så hade de naturligtvis valt ersättningsdrogen. De är i dag tacksamma för att de inte fick detta val. Varför är man inte mer intresserad av att höra med de som tillfrisknat utan M/S. De har en mycket stor kunskap om detta. Ja – varför tas inte deras kunskapen tillvara bättre?

Vi menar att ordet sug används i tid och otid för att legitimera svårigheten att ta sig ur heroin- och andra kemiska beroenden. Sug handlar om behovet av att förändra sinnet. Och det är just det som är kärnan hos den drogberoende – att man känner till upplevelsen av drogen. Därför söker man sig ständigt till den upplevelsen. Det är den längtan man slentrianmässigt kallar sug.

En del av sjukdomens beroende är den mentala besattheten att droga. Tillfrisknar man från denna, då känner man inte längre något sug. Får man M/S då är man kvar i sjukdomen och har därför den mentala besattheten kvar.

Att se Metadon/ Subutex enbart som medicin. Lever man kvar i beroendet så vill man inte ha något annat än det som ger den sinnesförändring som drogpersonligheten och beroendet kräver. M/ S säljs bland narkomaner, ett bevis på att de är starka narkotiska preparat. I Finland har heroinet i det närmaste ersatts av Subutex. På svarta marknaden finns Subutex som narkotika, men inom vårdapparaten benämns det som medicin.

Metadon/ Subutex som tillfällig behandling. Tanken var att ersättningsdrogen successivt skulle trappas ut. I dag säger experter att den kan bli livslång. Bakom detta finns erfarenheter att många som försökt sluta inte har klarat av det. För oss är inte det så konstigt. Man har ju inte fått arbeta med beroendesjukdomens grund: Den mentala besattheten, ett arbete man måste göra när man inte har någon drog i kroppen.

Ersättningsdrog kan vara OK för personer med mycket långt missbruk bakom sig. Men många som i dag beviljas en ersättningsdrog skulle klara av ett liv utan M/S genom att göra en beroendebehandling.

Ett människovärde är förbundet med ett ansvar. Ger man inte människan ansvar och konsekvenser, då känner hon inte sitt eget värde. Då har vi tilldelat henne en offerroll. Vi ska inte ta hand om narkomanen i människan, det vill säga drogpersonligheten. Vi ska i stället ge människan i sig själv möjlighet att tillfriskna. Vi ska inte förhandla med drogpersonligheten i människan och på så sätt ge näring åt den ständiga flykten från henne själv. Vi ska i stället vara mänskliga och ställa krav så att hon får en värdegrund som är hämtad från henne själv.

K-G Björling

Alkohol och drogterapeut,

Föreståndare Birka Halvvägshus, Gävle

Liza Boëthius

Socialsekreterare, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons