Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkebiskopen delar Kjell Albins oro

/

Annons

I sin krönika (Länstidningen Östersund 26 februari) skriver Kjell Albin Abrahamson om situationen för förföljda kristna i Mellanöstern. Enligt Abrahamson är Svenska kyrkan upptagen av att kritisera Israel och ärkebiskopen förmodas vara ointresserad av Mellanösterns kristna. Detta stämmer inte.

Tvärtom, ärkebiskopen delar Abrahamsons oro över situationen. I december var hon i Jordanien och träffade kristna från regionen, församlingsbor, präster och biskopar. De vittnade om hur svårt läget är. Våldet, förföljelsen är en tragedi och det behövs en hållbar fred i regionen. Ingen kan säga sig ha gjort tillräckligt, men det är direkt felaktigt att Svenska kyrkan skulle vara overksam när det gäller situationen för kristna i Mellanöstern. Vi ger hjälp på plats, i samverkan med våra partners och vi har intensiv kontakt med kyrkorna i regionen. Svenska kyrkans biskopar har gjort uttalanden och deltagit i manifestationer.

Ärkebiskopen har skrivit debattartiklar och fört samtal med regeringen. Och, inte minst, vi ber för våra bröder och systrar, både i våra ordinarie gudstjänster och i särskilda förbönsgudstjänster. Att fördöma våldet och protestera mot förföljelsen världen över är relativt enkelt. Att hitta de bästa sätten att hjälpa är däremot mer komplicerat.

Jag var själv med ärkebiskopen under resan i Jordanien. Vi besökte ett flyktingläger på gränsen till Syrien. Där, i den konkreta nöden, blev vi på nytt påminda om det självklara, att den humanitära hjälpen måste räckas alla människor, oavsett tro och etnicitet. Det handlar om att se Kristus i sin nästa. Som ärkebiskopen sagt i flera sammanhang: Genom dopet finns det ju ett särskilt band kristna emellan. Men just dopets kallelse till ett liv i tro och kärlek betyder också att engagemanget för utsatta människor inte kan villkoras utifrån trostillhörighet.

Jakob Wirén

ärkebiskopens teologiska sekreterare

  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons