Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres skolsvar är dåligt underbyggt

Den föreningsallians i Järpen, som vid det här laget arbetet över 800 timmar för att hitta svar på varför Åre kommun driver en mycket märklig skolstrukturutveckling, har funnit än fler märkliga frågor som vore intressant att få svar på.

Annons

Först och främst vill vi förtydliga att vi inte är för en friskola till vilket pris som helst. Men när politikerna är högst ointresserade och oengagerade i att bemöta de 1000-tals protesterande invånarna i och utanför Järpen angående skolstrukturutvecklingen i allmänhet och högstadieflytten till Mörsil i synnerhet, så känner många att en friskoleetablering känns som enda alternativet eftersom ansvariga politiker utan förklaring upprepar: ”Järpen är inte  något alternativ” för kommunal högstadieskola.

När vi så började titta på hur friskolor fungerar och tog kontakt med bland andra Prolympia för att intervjua dem om hur deras verksamhet drivs och hur det kan ske i samarbete med kommunen på ett bra sätt, visade det sig att Jonas Henning redan bjudit in Prolympia att titta på en etablering i Duved. Och när så Prolympia ändå skulle till Duved på besök, var de också intresserade av att titta på Järpen och dess förutsättningar.

Vi passade då på att träffa Prolympia för att få höra hur de såg på en etablering i Åre kommun samt hur det kan ske på ett positivt sätt utan att slå undan kommunens verksamhet. Det är således inte föreningsalliansen i Järpen som ska ta åt sig äran (eller hur man nu ser det) för att ha bjudit hit en friskola. Det ska Jonas Henning göra!

Vidare har vi tittat på flera andra kommuners arbeten i samband med att en friskola etablerat sig, och i de flesta fall har kommunerna, oavsett hur det påverkat kommunens verksamhet, bjudit in friskolan till diskussion och samarbete kring hur man bäst kan samverka så att både friskolan, kommunen och barnen ska få en så bra situation med skolan som möjligt. Och den första delen av detta arbete har skett innan kommunen lämnat remissen till skolinspektionen.

Men så har man icke valt att göra i Åre kommun!  Hur kan man ha råd att inte göra det? Låt oss spekulera i om nu Skolinspektionen säger ja till både Järpen och Duved och det är fritt fram för Prolympia att börja sin etablering fullt ut.

Vad försvarar då kommunens val att inte ha haft en bra dialog med Prolympia om hur man bäst kan samordna tex både skolskjutsar, lokaler och lärartjänster (vilket man gör på många andra ställen i Sverige). Och hur har man råd att inte ens ha en diskussion och samverkan med Prolympia utifrån att det också handlar om ett ganska stort bolag som vill etablera sig i Åre kommun och eventuellt också investera i byggnationer, kanske till och med sådana som Årehus står med i dag och som bara kostar pengar och inte inbringar ett öre i intäkt tillika är väldigt svårsålda. Hur har man råd att inte ta reda på huruvida en friskoleetablering verkligen kunde bli ett lyft både ekonomiskt och kvalitetsmässigt för Åre kommuns medborgare?

För svaret till skolinspektionen är inget annat än ett dåligt underbyggt material som mer ger en känsla av att man bara slängt ihop någott styrt av sin trångsynta inställning, hellre än ett seriöst svar som skapar trovärdighet.

Håkan Håkansson

Ordförande Fastighetsägarföreningen i Järpen

Håkan Westlund

Ordförande Järpen IF

Jörgen Encke

Ordförande Företagarföreningen i Järpen

Maria Kjellström

Ordförande Föräldrarföreningen i Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons