Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenasatsningen gynnar friskolorna

Politiker velar, politiker kan aldrig bestämma sig, det är den uppfattning massmedia kan tyckas ge bild av när det gäller den nu planerade så kallade evenemangsarenan (till skillnad från event-arenan som blev Jämtkraft arena).

Annons

Tidigare avsattes 100 miljoner kronor för arenan. När den nu var uppe i fullmäktige var summan 250 miljoner kronor plus 24 miljoner för tillbyggnad av sporthallen. Det är 175 miljoner kronor mer än det förslag som folkpartiet argumenterat för, nämligen samarbete med universitetet på Campus, bättre utbyggnad av sporthallen och konstfruset på Odenvallen. Pengar som kan användas till mycket som exempelvis bostäder för ungdomar, fritidsgårdar och aktivitetslokaler för äldre.

Evenemangsarenan innehåller inte en ishockeyrink, inte heller två, utan tre rinkar. När jag i fullmäktige ifrågasatte behovet av detta blev jag smutsigt anklagad av kommunalrådet AnnSofie Andersson för att inte vilja ha någonting. Enligt henne och hennes kommunalrådskollega Karin Thomasson var det issporterna som själva angivit behovet till tre rinkar – vilken tur att de inte sa fem! Det är fråga om lokaler som inte kommer att generera några större inkomster utan låsa kultur- och fritidsnämndens kostnader under lång tid framöver.

Jag tycker faktiskt att det är min skyldighet som förtroendevald att ifrågasätta en så stor satsning långt bort på Stadsdel norr. Det är ingen som hindrar issporterna och gymnastiken att bygga arenan, problemet är ju att det inte är de som betalar.

En ny arena långt borta på Stadsdel norr kommer att ge en mycket stor fördel till friskolorna John Bauer och Prolympia, vars hyresvärd Peab också äger marken för den nya arenan, en mycket stor fördel jämfört med kommunens skolor och jämfört med Jämtlands Gymnasium.

Varför ska kommunen investera i en sådan nackdel för sin egen verksamhet?

Ett samarbete med universitetet skulle innebära två ishockeyrinkar under tak, men också en skridskooval, räcker inte det? Verksamheten skulle få en helt annan och mera fördelaktig driftsbudget än den som AnnSofie Andersson och Karin Thomasson ännu inte visat tillstymmelse till för evenemangsarenan.

En ny arena långt borta på Stadsdel norr kommer att generera mycket trafik. En så stor satsning borde föregås av en miljökonsekvensbeskrivning, men varken Thomasson eller någon annan i Miljöpartiet har ens knystat om detta. Var tog intresset för miljön vägen?

Socialdemokrater, vänster- och miljöpartister har klart deklarerat att de inte vill ha något samarbete med universitetet, ett samarbete som skulle stärka universitetet och förbättra möjligheterna till nyanställningar och flera studenter.

Östersunds kommun ska alltså själv bygga en evenemangsarena, det har därför diskuterats olika placeringar där vi i Folkpartiet anser att den nu valda placeringen är den sämsta, som vi då får leva med i vart fall femtio år. Den bästa, mittemot skidstadion, har man inte ens utrett. Peab vill inte sälja den markbiten, samma mark som kommunen tidigare sålt för en spottstyver. Kommunen behöver inte bry sig om vad Peab vill eller inte vill, men enligt AnnSofie Andersson ska vi inte bråka med Peab och det kan enligt kommunalrådet också ”finnas risk för att besökare kommer att använda Ica:s parkering.”

Var vi veliga då vi förordade och röstade för en återremiss i fullmäktige?

Mats El Kott, Östersund

Folkpartiet liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons