Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenabehoven måste utredas mer

Det pågår ”arena-feber”
i landet. Ett 20-tal har eller håller på att byggas. Vad har Arenagruppen lärt sig av de genomförda byggena?

Annons

Vilka fallgropar ska undvikas. Detta finns inte med i arenautredningen. Dessutom varför så bråttom?

Ett fåtal politiker fick i februari en kort presentation av Arenautredningen. Sedan var planen att diskutera och ta ett beslut tidigast i juni. Nu helt plötsligt kallas till ett extra kommunstyrelsemöte strax innan ordinarie kommunfullmäktige i dag torsdag. Då ska ett brådskande beslut fattas om i slutändan en kommunal investering på 240 milj kr. Detta är inte seriöst agerat av S, V och MP! Ett sådant stort och långsiktigt åtagande med våra medborgarnas skattepengar måste diskuteras så att rätt beslut fattas.

Arenadiskussionen handlar i huvudsak om var den ska byggas. Placeringen kan avgöras först efter att man bestämt sig för vad man ska bygga. Hur stor arena och vad den ska innehålla styr/begränsar ju valet av möjliga platser att bygga på.

Varför en ny arena när man kanske kan lösa behovet på flera olika ställen, till en lägre kostnad och som innebär ett mera flexibelt nyttjande. Dessutom med miljövinster. Arenautredningen innehåller ingen analys om hur de olika idrotternas behov kan lösas i olika lokaler.

Det som är gemensamt för de flesta arenor är att man minimerar de långsiktiga kostnaderna. Det sker genom externa hyresgäster och aktiviteter som betalar delar av drift och kapitalkostnader. I beslutsförslaget från S/V/MP står istället att ”inga kommersiella lokaler ska finnas i arenan”. Det är inte att vara rädd om skattebetalarnas pengar. En arena som blir onödigt dyr i drift innebär att annat som skolor och äldrevård får mindre pengar

Placeringen och utformningen är viktig om man ska kunna få in externa inkomster. Även av miljöskäl måste vi tänka till då vi vill minska transporterna. Östersund är för litet för en renodlad kongressanläggning. Det måste lösas tillsammans med idrottens behov av lokaler. Storsjö Strand skulle kunna vara ett alternativ för en multiarena. Då kan den utnyttjas som kongresslokal och för idrotten. Då får både ishockeyn och besöksnäringen nya välbehövliga lokaler. En arena på Storsjö Strand blir självklart inte så stor som den planerade, men kan då kompletteras med det erbjudande som finns på Campusområdet.

Där skulle staden få isytor för en billig peng. Samtidigt som vi visar allvar med att satsa på Universitetet och Vintersportcentrum. För gymnastiken är väl Sporthallen bästa alternativet. Den nödvändiga utbyggnaden/upprustningen av Sporthallen måste ändå ske snarast. Då löser man både gymnastiken, basketens och gymnasieskolans behov! Bandyns önskemål borde kunna lösas med investeringar på den befintliga Odenvallen.

Dessa idéer visar att beslutet inte kan fattas nu utan behöver utredas vidare. Låt oss ta till oss alla argument, erfarenheter och kunskaper och först därefter besluta.

Så här stora kommunala investeringar måste ske på rätt sätt och på rätt plats då det för lång tid framöver påverkar stadsutvecklingen.

Pär Jönsson (M)

Kommunstyrelsen, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons