Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en hall för gymnastiken

Efter att ha
följt tidningsdebatten kring den kommande Arenan i Östersund vill vi från gymnastikidrotten lämna våra synpunkter.

Annons


Det är glädjande att Östersunds kommun nu satsar på en sport som domineras av flickor då träningslokaler oftast är starkt anpassade till idrotter som domineras av pojkar och lagsporter.

I dag har gymnastiken ingen egen träningshall utan våra unga gymnaster, som vill satsa, måste före och efter varje träning släpa fram redskap som sammanlagtväger mer än ett ton. En tredjedel av tilldelad halltid åtgår till fram och bortplock av redskap och som dessutom medför stora skaderisker för gymnaster, tränare och föräldrar. Vi behöver ändamålsenliga lokaler så som det finns i varje större stad i landet.

Sedan 2008, då hela idrottsrörelsen i Östersunds kommun utsåggymnastiken som en av de mest prioriterade idrotterna, har vi tillsammans med Östersunds kommun arbetat med Arenafrågan. Med oss i arbetet har också issporter och basket varit.

Arenagruppens arbete har lett till att en Arena planeras med läktarplats för 3 000 åskådare samt en träningshall för gymnastik och isytor för issporterna. Dessutom finns omklädningsutrymmen och sociala utrymmen såsom restaurang och café med i planerna.

Malin Eggertz- Forsmark, ordförande i Svenska Gymnastikförbundet, uttryckte under sitt besök i Östersund i januari i år att hon är mycket positiv till satsningen.

En träningshall för gymnastik innehåller hoppgropar, trampoliner, fasta redskap såsom voltgolv, bommar, barrar. Takhöjden är tio meter i delar av hallen och det är ingen vanlig gymnastiksalmed ribbstolar utan de är fylld av fasta redskap och därför kan man inte med lätthet nyttja hallen till annat.

Visst är det bra att andra idrotter på köpet med arenabygget får utrymmen för dopingkontroll av skidskyttar, utrymmen för media samt VIP-lokaler för mat och dryck, men vår huvudsakliga uppgift under detta arbete för gymnastiken i Arenan har varit att ge våra 1 400 aktiva gymnaster och akrobater en fullvärdig och säker träningslokal för att utveckla gymnastiken ytterligare i Östersunds kommun. Det är dags att satsa på barn och ungdomar i kommunen och därmed gymnastiken!

Inför kommunfullmäktiges sammanträde den 18 mars är det viktigt att placeringen avgörs så att spadarna kommer i jorden för att gräva hoppgropar. Låt inte placeringen bli en politisk fråga, som under detta valår fördröjer grävandet. Arbetet hittills i Arenagruppen har skett under politik koncensus, vilket vi glädjande har noterat. Samarbetet med de övriga prioriterade idrotterna har också gått bra. Dock är det självklart så att när Arenan står på plats kommer vi att kunna samverka ännu mera och intensivare vilket vi ser fram emot!

För oss är det viktiga inte var Arenan placeras utan när den står klar. Kostnadsbilden avgör de bygg- och kalkylkunniga bäst och vi förutsätter att de två olika alternativen är likvärdiga vad gäller kostnader.

Under arbetets gång har vi uttryckt att vi ser bägge alternativen, slakteritomten och R3 invid Jämtkraft Arena, som likvärdiga. Vi har låtit Arenagruppen väga in viktiga faktorer som tagits fram under utredningen gång som nu utmynnar i att förorda placera Arenan på R3 invid Jämtkraft Arena.

Gymnastiken stöder därför fullt och fast Arenagruppens förslag till placeringvilket är R3 vid Jämtkraft Arena.

Självfallet kommer gymnastiken även i fortsättningen att bedrivas ute i skolor och gymnastikhallar runt om i Östersunds kommun för yngre barn och vuxna. Vi vill att gymnastiken inom Östersunds kommun får förutsättningar för att fortsätta växa.

Gymnastikens Arenagrupp

Catharina Dahlgren, Brunflo Gymnastikförening, Charlott Söderberg, Lits Gymnastikklubb, Rolf Pålsson, Östersunds Gymnastikförening, Ola Bergqvist, Nysnö, Gunnar Haglund, projektledare, My Lindskog-Andersson, Östersundsgymnasterna, Jim Salvin, Östersundsgymnasterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons